Thomas Larsen: Khaders kamp for come back

Analyse Præcis som Mark Twain håber Khader, at han snart kan vende tilbage til vælgerne og fortælle dem, at rygterne om hans død er stærkt overdrevne.

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Her og nu anser flere valgforskere allerede lederen af Ny Alliance for at være en død mand, og kaster man et blik på de aktuelle meningsmålinger, er billedet da også foruroligende for Ny Alliance: Med et valg i dag ville partiet slet ikke få plads i Folketinget.

Alt sammen er det naturligvis udtryk for, at Naser Khader og hans kuldslåede partifæller har gennemlevet et katastrofalt forløb, som næppe er set tilsvarende i den politiske historie.

I løbet af forbløffende kort tid formøblede holdet bag Ny Alliance en enestående interesse og sympati fra titusinder af vælgere, og fra at have udsigt til at tordne ind i Folketinget med et stort antal mandater, lykkedes det kun lige akkurat for NA at komme indenfor på valgnatten den 13. november.

I de sidste døgn af valgkampen sprintede vælgerne væk fra partiet, og et kvalificeret gæt er, at Naser Khader & Co. næppe ville have klaret spærregrænsen, hvis valgkampen havde varet få dage længere.

Så massivt var tillidssvigtet i de dage.

Når Naser Khader nu indleder sin kamp for et come back, bliver der tale om en svær mission, men ikke nødvendigvis umulig. Han har fortsat en – lille – chance for at kunne gøre Mark Twians ord til sene egne.

Da Naser Khader i begyndelsen oplevede en overvældende succes hos vælgerne, var det fordi mange både havde stor tillid til ham personligt og instinktivt ønskede at slutte op om hans brede appel om større balance i det politiske arbejde på Christiansborg.

Naser Khaders ønske om øget samarbejde over midten og mindre indflydelse til DF trivedes åbenlyst i en stor del af vælgerskaren – også hos mange borgerlige vælgere.

At Naser Khader havde fat i en pointe, er Anders Fogh Rasmussens reaktioner et sikkert vidnesbyrd. Statsministeren forstår om nogen at læse det politiske landskab, og han var klar over, at han var tvunget til at reagere på vælgernes betænkelighed ved den nære alliance mellem VK og DF, og af samme grund lovede han igen og igen, at han ville arbejde for et bredt samarbejde efter valgdagen.

I dag er Fogh fortsat overbevist om, at regeringen vil være sårbar, hvis den for alvor kan kritiseres for at føre blokpolitik og tromle lovgivning igennem med Dansk Folkeparti.

Han er naturligvis på det rene med, at regeringen i praksis skal have et nært samspil med Pia Kjærsgaard, for Dansk Folkeparti har været en loyal partner siden 2001, og DF er fortsat regeringens afgørende støtteparti. Men samarbejdet måtte gerne fungere i en mindre bastant udgave end i de første to regeringsperioder, hvis det stod til regeringens top.

Hvis Ny Alliance mere seriøst og disciplineret begynder at samarbejde med VK, vil partiet også få chancen for at deltage i vigtige forlig allerede i den kommende tid, hvor regeringstoppen satser på at opnå brede aftaler.

I det lys er de nye meldinger fra Naser Khader efter weekendens strategisession i Ny Alliance meget vigtige.

Naser Khader gør det nu endeligt klart, at Ny Alliance er et borgerligt parti, og at han ikke vil hjælpe Helle Thorning-Schmidt til magten. ”Det er slut med dronningerunder,” fastslår Khader med henvisning til de rodede udmeldinger under valgkampen.

Denne afklaring af partiets grundlæggende position i dansk politik kommer selvfølgelig alt for sent. Men nu er den dog en realitet.

Derudover lægger Naser Khader op til en ny moderation og realisme i partiets arbejdsform på Christiansborg. Partiet vil fremover forsøge at trække regeringen i sin retning – bl.a. i integrations- og socialpolitikken, skattepolitikken samt uddannelses- og forskningspolitikken. Men målet er at nå resultater gennem forhandlinger i stedet for konstant at trække forskellene op i forhold til regeringen og søge de konfrontationer med Dansk Folkeparti, som hver gang har efterladt NA som taberen. Også dette er udtryk for en nødvendig afklaring.

Lykkes det derudover for Naser Khader at genfinde sin gamle sikkerhed som politiker og undgå graverende personlige fejl, nærmer Ny Alliance sig en platform, hvorfra de kan overbevise vælgerne om, at de rent faktisk kan være med til at skabe resultater på den borgerlige banehalvdel og ikke kun er et mislykket mediefænomen.

Nu gør Naser Khader forsøget. Han får kun ét.