Thomas Larsen: Jens Rohdes trussel rammer de Radikale i mellemgulvet – og han har en virkelig god pointe

I et opslag på Facebook advarer Jens Rohde sit parti mod at udskamme partifællen Ida Auken, eftersom hun muligvis har ret i sine anklager. Opslaget fra Rohde øger i voldsom grad presset mod Sofie Carsten Nielsen, vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

 
Uro, splittelse og uenigheder hærger lige nu i Radikale Venstre. Få hele overblikket over sagen her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kriseramte radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, gør klogt i at lytte nøje til den advarsel, som partifællen Jens Rohde torsdag kom med på Facebook – ellers risikerer hun snart at blive ramt endnu hårdere på sin troværdighed.

Sådan lyder vurderingen fra Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, efter at Jens Rohde i et langt og opsigtsvækkende opslag på Facebook torsdag morgen advarede Sofie Carsten Nielsen og Radikale Venstre mod at udskamme Ida Auken, som onsdag beskyldte den nye politiske leder for at lyve om sit kendskab til Morten Østergaards sager.

I sit opslag skriver Jens Rohde, at hvis Ida Auken smides ud af de Radikale eller marginaliseres i partiet, så forlader han også partiet.

»De fejl, vi som parti har begået, kan vi kun rette op på sammen. Derfor siger jeg også hundrede procent ærligt, at hvis man smider Ida Auken ud eller marginaliserer hende, så gør man det samme med mig,« skriver Rohde og tilføjer:

»Ingen skal stå alene på perronen, fordi de ikke holdt kæft«.

Om den udmelding siger Thomas Larsen:

Kære alle Et kættersk spørgsmål nager mig: Hvad nu, hvis Ida Auken har ret? Jeg var på klitvandring i går, og min...

Slået op af Jens RohdeOnsdag den 14. oktober 2020

»Jens Rohde har en virkelig god pointe, når han spørger om, hvad Sofie Carsten Nielsen og de Radikale vil gøre, hvis Ida Auken rent faktisk har ret i sine anklager om, at hun gentagne gange har forsøgt at advare partiets ledelse mod Morten Østergaards krænkende adfærd over for kvinder og hver eneste gang har mødt en mur af tavshed – hans advarsel om at gå rammer de Radikale i mellemgulvet,« siger Thomas Larsen og fortsætter:

»Sagen er, at hvis det viser sig, at Ida Auken har haft helt ret i sine anklager, vil det være næsten umuligt for Sofie Carsten Nielsen og de Radikale at komme videre. Her og nu har Sofie Carsten Nielsen jo udelukkende reageret ved at forsøge at true Ida Auken til tavshed og anklage hende for at udøve partiskadelig virksomhed. Sofie Carsten Nielsen har direkte anklaget Ida Auken for at lyve, selv om de seneste dages forløb med al tydelighed viser, at hvis der er en politiker, som har løjet, så er det hende selv. Sofie Carsten Nielsen har gentagne gange skjult, hvad hun reelt vidste om sexismesagerne mod Morten Østergaard, og hun forsøgte til det sidste at holde hånden over den nu forhenværende partiformand.«

Sexisme og magtkampe

Berlingskes politiske kommentator vurderer, at Sofie Carsten Nielsen spiller meget højt spil med sit forsøg på at få hele partiet til at angribe Ida Auken.

»Hun forsøger med al sin magt at få lukket sagen, og hun får hjælp af mange radikale partisoldater, som er begyndt at frygte for deres eget politiske liv. De kan jo godt se, at partiets troværdighed blandt vælgerne er i frit fald, og de er derfor begyndt at blive bange for, hvad der vil ske ved kommunalvalget næste år og ved det næste folketingsvalg. Deres problem er bare, at hvis det viser sig, Ida Auken har ret i sine anklager, har de selv været med til at forværre partiets problemer med deres forsøg på at myrde budbringeren,« siger Thomas Larsen.

Berlingskes politiske kommentator ser også tegn på, at Radikale Venstre risikerer at opleve mandefald og partiskift i den kommende tid.

»Som jeg læser Jens Rohdes indlæg, vil han tage sit gode tøj og gå, hvis ikke partiledelsen lægger stilen om i forhold til Ida Auken. Han vil ikke deltage i udskamningen af sin partifælle.«

På spørgsmålet, hvorvidt uroen hos de Radikale nu skyldes sexismesager eller magtkampe om den politiske kurs i partiet, svarer Thomas Larsen, at begge dele er tilfældet.

»Jeg føler mig overbevist om, at Ida Auken har angrebet partiledelsen, fordi hun rent faktisk mener, at Morten Østergaard igen og igen har opført sig upassende og krænkende over for unge kvinder. Det har hun forsøgt at advare sin partiledelse om – uden at blive hørt. Man skal dog også være klar over, at stærke radikale som Martin Lidegaard, Marianne Jelved, Lotte Rod, Jens Rohde og Ida Auken kæmper for en ny politisk linje, hvor de Radikale drejer væk fra den aktivistiske og konfrontatoriske kurs, som i høj grad har været med til at forpeste forholdet til S-regeringen og i de senere år har isoleret partiet,« vurderer Thomas Larsen.