Thomas Larsen: Irak-afsløring giver skyts til rød blok

Nye oplysninger fra Irak-kommissionen giver oppositionen ekstra skyts til at kritisere Venstres beslutning om at nedlægge Irak-kommissionen. Sagen ville have været farlig for Søren Gade, hvis han var minister, vurderer Berlingskes politiske kommentator.

Sagen om, at VK-regeringen angiveligt forsøgte at skjule en aftale med sikkerhedsfirmaet Blackwater under Irak-krigen, kunne have udviklet sig til en tikkende bombe under statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og særligt Søren Gade (V), hvis sidstnævnte var blevet minister.

Sådan siger Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, efter det i Jyllands-Posten er kommet frem, at Forsvaret havde en hemmeligholdt aftale med det kontroversielle amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater under Irak-krigen.

Ifølge frigivne dokumenter fra den netop nedlagte Irak-kommissionen skulle en teknisk omskrivning af ordet »samarbejde« forhindre offentligheden og Folketinget i at få oplysninger om forsvarets aftaler, og afsløringen sætter den ny Venstre-regerings beslutning om at lukke Irak-kommissionen i et dårligt lys, mener Thomas Larsen.

»Det her er med til at give oppositionen ekstra skyts til at kritisere Lars Løkke Rasmussens beslutning om at nedlægge Irak-kommissionen. Nu må Lars Løkke inderligt håbe, der ikke drypper flere historier ud, for så er kritikerne virkelig bevæbnet med argumenter om, at det var uklogt at nedlægge Irak-kommissionen,« siger Thomas Larsen.

Ifølge et notat skulle det over for offentligheden hedde, at forsvaret »ikke« samarbejdede med private sikkerhedsfirmaer i Irak. Formulering kunne anvendes, fordi man kun havde »en samtale med« Blackwater og dermed ikke direkte samarbejdede med dem. Eksperter påpeger over for Jyllands-Posten, at der er tale om vildledning - også fra daværende forsvarsminister Søren Gade, men Thomas Larsen vil ikke konkludere, at sagen har spillet ind på Venstres regeringsdannelse.

»Hvis Søren Gade var blevet minister, havde der været et ekstremt stort pres på ham nu, og jeg tror også, at oppositionen havde gået ret hårdt til stålet for at få blotlagt alt om Søren Gades involvering i sagen. Det kunne have udviklet sig til et reelt problem for Lars Løkke og hans nye ministerhold,« siger Thomas Larsen, der pointerer, at sagen er mindre alvorlig for Løkke, da Søren Gade blev forbigået, da ministertaburetterne blev uddelt.

Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper (Ø), er dog ikke i tvivl om, at sagen lugter af en skandale.

»Jeg er oprigtig forarget over, hvis den daværende VK-regering samarbejdede med et yderst omstridt lejesoldatfirma og samtidig forsøgte at holde det skjult fra Folketinget og offentligheden. Så står vi med noget, man kan kalde en regulær skandale, og det tyder på, Folketinget er blevet vildledt med vilje, og det er både ulovligt og et alvorligt demokratisk problem,« siger Pernille Skipper, der appellerer til Dansk Folkeparti om at støtte en genåbning af Irak-kommissionen, så alle sandheder kommer på bordet.

Søren Gade fastslår på sin Facebook-profil, at de svar, der er givet til Folketinget, »så vidt han ved«, stadig er korrekte.

»Da jeg blev spurgt, var der - oplyst til mig - intet samarbejde med pågældende firma, og svarene blev givet i overensstemmelse med dette. Senere har Forsvaret vurderet, at hvis alt »sprængte i luften«, og danske civile og/eller militære var i livsfare, skulle man i en nødsituation kunne trække på alt hjælp, inklusiv dette firma. Det var ikke en politisk beslutning, men blev administrativt truffet af Forsvaret selv,« skriver han og fastslår:

»Var jeg blevet spurgt i Folketinget igen, efter denne administrative beslutning var taget, ville svaret være blevet anderledes, men det blev jeg ikke.«