Thomas Larsen: Ingen vej tilbage for Fogh

Valgrygterne på Christiansborg tager til i styrke og det kortslutter alle muligheder for reelt politisk arbejde i Folketinget. Og det må statsminister Anders Fogh Rasmussen forholde sig til, mener Berlingske Tidendes politiske kommentator.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Christiansborg koger. Opskriften er ganske enkel. Menuen står på et valg.

Siden august måned har rygterne summet om et hurtigt folketingsvalg. I slutningen af august var alting parat, så statsministeren kunne gå på talerstolen i Folketinget for at bringe en meddelelse af særlig karakter, som det hedder.

- Det står efterhånden lysende klart, at Fogh havde ønsket det lynvalg i efterået, som alle talte om, og som var forberedt, vurderer Berlingske Tidendes politisk kommentator Thomas Larsen.

Dengang blev valget forpurret, men flere og flere indikatorer peger på, at der ikke går længe, før meddelesen af særlig karakter bliver læst op. I dagens udgave af Børsen opfordrer Dansk Folkeparti til, at der skal udskrives folketingsvalg for at nå en bred aftale om en kvalitetsreform.

Det selv om statsministeren for nylig har meldt ud, at han regner med, at en kvalitetsreform kan være forhandlet færdig i begyndelsen af november.

- Luften trænger til at blive renset, siger partiformand Pia Kjærsgaard.

Og det er Berlingske Tidendes politiske kommentator enig med hende i.

- Det kan være fristende for Fogh at trykke på valgknappen for at få renset luften. Tilliden mellem politikerne er minimal i øjeblikket. Alle har travlt med at positionere sig selv i stedet for at tænke på store, brede samfundsløsninger. Det kortslutter alt samarbejde om brede aftaler, og det er Fogh nødt til at forholde sig til, siger Thomas Larsen.

Ingen dato
Han vil ikke, som dagbladet B.T.'s politiske kommentator Helle Ib, sætte en dato på en valgudskrivelse - hun siger indefor en uge - men han taler om et forløb fra nu og frem til statsministerens nytårstale 1. januar - sidstnævnte, hvis Fogh alligevel får held med at forhandle kvalitetsreformen hjem med Dansk Folkeparti.

Sikkert er det dog, ifølge Thomas Larsen, at Fogh vil udskrive valget inden de svære forhandlinger om de offentlige lønninger, der begynder i marts.

Ifølge Berlingske Tidendes politiske kommentator er der dog sat ting i søen, der gør, at et valg er rykket tæt på. Statsministeren har i øjeblikket gang i en slags minerydningsaktion, hvor alle de for regeringen sårbare emner, der kunne komme op i en valgkamp, bliver ryddet af vejen. Senest tirsdagens udmelding om, at asylfamilier får lov til at flytte ud af asylcentrene.

- Den seneste tids konstante opmærksomhed på et kommende folketingsvalg er blevet et selvopfyldende profeti for statsministeren. Der er ingen vej tilbage, siger Thomas Larsen.