Thomas Larsen: Hårde kampe i vente for SF-formand

Selv om Pia Olsen Dyhrs udfordrer til posten som formand for SF har trukket sig, venter nogle hårde kampe for den kommende SF-formand, vurderer Berlingskes politiske kommentator.

Foto: Niels Ahlmann Olesen

Efter tre dage som kandidat til posten som formand for det kriseramte SF, meddelte Peter Andersen onsdag, at han trækker sig som udfordrer til Pia Olsen Dyhr.

Det lykkedes ikke den 24-årige SFer fra Vejle at finde 100 stillere, der ville bakke op om hans kandidatur.

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, mener, at modkandidaturet fra den ukendte SFer udviklede sig til en »farce«.

»Der var ikke ret mange af os, der kendte noget særligt til modkandidaten, som er et temmeligt ubeskrevet blad og ukendt spiller internt i SF. Når han ikke blev fejet af banen med det samme, så er det fordi, at vi netop i SF har oplevet, hvordan en ukendt politiker, nemlig Annette Vilhelmsen, kom fra ingenting og endte med at besejre Astrid Krag i formandsvalget. Derfor har der nok været en vis forsigtighed i forhold til at afskrive en ny kandidat,« siger Thomas Larsen.

Fristen for at stille op til formandsvalget er torsdag formiddag klokken 10. Med Peter Andersens exit er Pia Olsen Dyhr efter alt at dømme den eneste kandidat til posten, og det kan være en fordel for partiet, at det ikke skal ud i et kampvalg.

»Det er en stor fordel for partiet, at det ikke skal ud i et opslidende og hårdt kampvalg. Det er helt afgørende med ro og stabilitet. Partiet kan ikke tåle flere kampe internt nu,« siger han.

Men selv om Pia Olsen Dyhr kan indtage formandsposten uden kampvalg, venter der nogle barske slag forude.

»Selv om venstefløjen ikke har stillet med en modkandiat, er det stadig klart, at fløjen været stærkt kritisk over for den linie, som Pia Olsen Dyhr har forfulgt de senere år. Så der er stadig grundlæggende konflikter i partiet, som på en eller anden måde skal tackles,« siger Thomas Larsen.

»Pia Olsen Dyhr står ganske godt i og med, at ret betydningsfulde top-SFer har anbefalet hende fra forskellige fløje. Både Holger K, som er partiets afgørende nestor og flere fra venstrefløjen, blandt andre Özlem Cekic og Trine Pertou Mach, har blåstemplet hende. Men det er ikke det samme, som at det blier nemt at blive formand for SF. Der er virkelig nogle meget store holdningsforskelle på, hvor Pia Olsen Dyhr og venstrefløjen ligger politisk. Og vi kan først for alvor blive kloge på, om partiet kan reddes, når vi ser, hvordan kampene mellem Pia Olsen Dyhr og venstrefløjen vil udvikle sig fremover,« siger Thomas Larsen.

»Pia Olsens Dyhrs store chance er, alle er klar over, hvor alvorligt situationen er for partiet. Og derfor er der måske også nu en lidt større vilje til, at partiet samles omkring hende,« siger Thomas Larsen.

Partiets formand vælges formelt på SFs ekstraordinære landsmøde 1. og 2. marts.

Se TV: Thomas Larsen: Sværeste opgave for Pia Olsen Dyhr bliver at vinde freden i SF:

Er du på mobilsitet, da klik her.