Thomas Larsen: Fogh opruster i værdidebatten

En meget markant og offensiv åbningstale og et stort politisk program. Varme spor mod næste valg, vurderer Berlingske Tidendes politiske kommentator. VIDEO: Politikernes reaktioner på Foghs åbningstale

Statsministeren på Folketingets talerstol. Foto: Claus Bjørn Larsen Fold sammen
Læs mere

- Der tegner sig et klart billede af, hvad næste folketingsvalg kommer til at handle om, siger Berlingske Tidendes politiske kommentator, Thomas Larsen, om statsministerens åbningstale i dag, der kredsede om de klassiske værdier.

Blandt andet kommer der i dette efterår en handlingsplan for at undgå radikalisering og for at forebygge ekstremistiske holdninger blandt unge, ligesom der er forslag om en kanon i demokrati.

- Værdier, herunder integration, var blandt de emner, hvor statsministeren ved de sidste to valg stod meget stærkt og vandt, siger Thomas Larsen.

Imødekommer demonstranter
Han vurderer samtidig, at der kommer til at stå står velfærd med fede bogstaver på dagsordenen i den nye politiske sæson. Og i en valgkamp.

Statsministeren præsenterede i dag en omfattende handlingsplan for at få flere mennesker i arbejde. Samtidig ligger der en kvalitetsreform og venter, og i talen lovede Fogh, at der næste år bliver afsat betydelige midler til forbedringer i velfærd og kvalitet i den offentlige sektor.

Med flere midler imødekommer statsministeren samtidig de mange organisationer, der har varslet demonstrationer i dag. Blandt andet mod nedskæringer på uddannelsesinstitutioner og for bedre løn og vilkår for alt fra plejepersonale til politifolk.

Valg?
Thomas Larsen vurderer, at statsministerens åbningstale generelt var både en meget markant og offensiv tale med et enormt politisk program.

Og valget?

Det tror Thomas Larsen kommer, når der er et forlig på plads om kvalitetsreformen. Omkring januar.

- Her kommer det til at handle om, hvem der bedst kan levere velfærd til danskerne, siger Thomas Larsen.