Thomas Larsen: Fagbevægelsen løber fra de 12 minutter

Mens S og SF tordner mod regeringens tilbagetrækningsreform, er de reelt ved at opgive deres egen plan.

Helle Thorning-Schmidt og LO-formand Harald Børsting ved Socialdemokraternes kongres i Aalborg forrige år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LO’s formand, Harald Børsting, afviser i dag, at der findes en plan for, hvordan lønmodtagerne skal være med til at skaffe de 15 mia. kroner, som er en del af S og SFs løsning på en styrkelse af dansk økonomi gennem ændringer på arbejdsmarkedet.

- Der er ikke nogen hemmelig skuffeplan. Vi har forpligtet os til at finde 15 mia. kr. og har så fremlagt en række forslag og overvejelser, der kan indgå i trepartsforhandlingerne, og de er offentligt kendt, siger Harald Børsting til Morgenavisen Jyllands-Posten og opremser en række eksempler, hvoraf ingen handler om at arbejde 12 minutter ekstra om dagen.

Tidligere på ugen sagde formanden for fagforeningen 3F, Poul Erik Skov Christensen, ellers, at der lå en plan klar.

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, kalder scenariet for valgkampens store paradoks.

- Samtidig med, at Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal tordner mod regeringens tilbagetrækningsreform og fremhæver, at det vil være langt bedre at få danskerne til at arbejde 12 minutter mere om dagen, er de reelt ved at opgive deres egen plan, vurderer Thomas Larsen.

Forklaringen er, mener han, at alt tegner til, at Margrethe Vestager og De Radikale vil tvinge en eventuel S –SF regering til at lade den tilbagetrækningsreform gælde, som V,K,O og R blev enige om i foråret, og som indebærer en udskydelse af efterløns- og pensionsalderen.

- Alle meningsmålinger peger også på, at flertallet bag tilbagetrækningsreformen vil bestå – også under en ny S-SF regering, siger Thomas Larsen.

Absurd situation

Det er nu et scenarie, som også fagbevægelsen er ved at indstille sig på, konstaterer Thomas Larsen.

- Min vurdering kommer på baggrund af, at flere fagforeningsbosser i dag offentligt har understreget, at der ikke findes en hemmelig plan mellem S, SF og fagbevægelsen om, hvordan de 12 minutter skal gennemføres – og om hvordan de lovede 15 mia. kroner, som er indregnet i S-SF planen, Fair Løsning, skal findes.

Thomas Larsen betegner den situation, store dele af fagbevægelsen nu står i, som ”absurd og uholdbar”.

- Det er en situation, der er opstået på baggrund af, at formanden for fagforeningen 3F, Poul Erik Skov Christensen, for et par dage siden i fuld offentlighed sagde, at der findes en plan i fagbevægelsen for, hvordan de 15 mia. kroner skal findes – han vil bare ikke sige hvordan.

- Det er klart, at det i offentligheden har givet et indtryk af, at der findes en hemmelig og skjult skuffeplan, hvor Helle Thorning-Schmidt, Villys Søvndal og LO’ s formand, Harald Børsting, reelt har aftalt, hvordan tingene skal foregå under en ny socialdemokratisk leder. Men de vil ikke fortælle danskerne, hvordan det skal ske. Det er selvfølgelig en position, som hverken S, SF eller de store fagforbund kan tåle i en valgkamp, hvor der gradvis er ved at komme mere fokus på, hvorvidt S og SF overhovedet kan gennemføre planen om de 12 minutter.

Thomas Larsen vurderer, at ideen om at hver dansker skal arbejde 12 minutter mere om dagen, ender med at have været en idé i en S-plan, som aldrig bliver realiseret.

Den er ved at blive begravet af S, SF og de store fagforbund selv.

- Jeg er overbevist om, at Helle Thorning-Schmidt har set skriften på væggen og har accepteret, at hun kommer til at gennemføre regeringens tilbagetrækningsreform.