Thomas Larsen: Et angreb på folkestyret

Det er forstemmende, når politikere bliver chikaneret. Årets 1. maj vil gå over i historien som et lavpunkt og som et pinagtigt indslag i fortællingen om Socialdemokratiets nedtur, lyder det fra Berlingskes politiske kommentator.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt var onsdag hovedtaler ved 1. maj-arrangementet ved Tangkrogen i Aarhus, hvor hun blev pibet ud af en flok tilhørere. Bagefter trak en ung mand en vandpistol og sprøjtede statsministeren til. Han er nu sigtet for vold. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det har længe været åbenbart, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har lagt sig ud med sine vælgere og har skuffet sit bagland dybt, ligesom det er klart, at følelserne er kommet i kog hos mange under lærerkonflikten. Men der er ingen undskyldninger for at gribe til chikane over for de folkevalgte. Dagens aktioner er dybt pinagtige at overvære, og det er at overtræde al anstændighed, når man direkte begynder at chikanere toppolitikere.«

Det siger Berlingske politiske kommentator, Thomas Larsen.

Hans reaktion kommer efter, at bl.a. Helle Thorning-Schmidt fik sprøjtet vand på sig i forbindelse med sin tale under 1. maj-festlighederne på Tangkrogen i Aarhus, ligesom bl.a. Københavns overborgmester Frank Jensen (S) og erhvervsminister, Annette Vilhelmsen (SF) blev buhet ud under deres taler i Fælledparken.

»Der er åbenbart, at mange vælgere føler sig svigtet af regeringen, men ingen svigt eller løftebrud kan retfærdiggøre, at man begynder at sabotere de folkevalgtes taler eller begynder at skyder med vand efter dem. Nogle vil sige, at det er harmløst. Det er det ikke. Der må være den nødvendige respekt for politikernes ret til at argumentere for deres synspunkter og træffe deres beslutninger. Hvis den ikke er til stede, bevæger man sig mod uholdbare tilstande. Er man som vælger utilfreds med de folkevalgte, har man retten til at argumentere imod, og vil man 'straffe' sine politikere, skal det alene ske med stemmesedlen på valgdagen,« lyder det fra Thomas Larsen.

Han noterer, at det heldigvis er sjældent, at politikerne kommer ud i den slags situationer, men eksemplerne er der, pointerer han.

»I 1980erne måtte den konservative statsminister Poul Schlüter holde tale beskyttet bag politiskjolde, mens BZ’ere kastede æg og tomater mod ham. I nullerne blev statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) overhældt med maling, efter at aktivister var lukket ind på Borgen med hjælp fra Pernille Rosenkrantz-Theil (dengang medlem af Enhedslisten, i dag medlem af Socialdemokratiet). Pia Kjærsgaard (DF) blev groft chikaneret af autonome på Nørrebro. Og nu bliver vi så vidne til, at man skyder med vand efter Helle Thorning-Schmidt, og at man forsøger at buhe fremtrædende S- og SF-politikere ud, når de skal holde tale. Hver gang, den slags ting sker, er det efter min mening forstemmende og dybest set et angreb på vores folkestyre, som i international sammenhæng udmærker sig ved, at vores politikere lever tæt på os og er en del af det samfund, som de tjener.«

I et videre perspektiv tror han, at dagens begivenheder kommer til at indgå i fortællingen om det dramatiske tilbageslag, som S og SF oplever.

»Man behøver blot at kaste et blik på målingerne for at konstatere, at Helle Thorning-Schmidt er helt ude af samklang med sit bagland og har sat vælgere af i historisk omfang, så der er ingen tvivl om, at frustrationerne er enorme,« siger han.