Thomas Larsen: Ekstrem svær opgave for ny gruppeformand

Hvis Leif Lahn Jensen bliver ny S-gruppeformand, får han en krævende opgave med at holde styr på disciplinen i et parti, hvor folk vil hytte deres eget skind, mener politisk kommentator.

Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

Når et parti er i krise frem mod et valg, så er de enkelte medlemmer mere tilbøjelige til at se stort på partilinjen og kæmpe deres egen kamp for at beholde pladsen i Folketinget.

Dermed er det en svær opgave, som Leif Lahn Jensen (S) står over for, hvis han som ventet bliver som Socialdemokraternes nye gruppeformand, konstaterer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

»Problemet er, at hvis der ikke virkelig sker noget afgørende for Socialdemokraterne inden for meget kort tid, så vil frustrationerne og desperationen begynde at brede sig endnu mere i gruppen. Så vil den blive endnu sværere at holde styr på, og der vil opstå mangel på disciplin. Nogen vil begynde at udfordre partilinjen,« siger han.

Socialdemokraterne skal have en ny gruppeformand efter regeringsrokaden, der sendte Henrik Dam Kristensen (S) over i Beskæftigelsesministeriet. Leif Lahn Jensen bekræfter, at han er eneste kandidat til posten, men udnævnelsen blive først officiel, når gruppen mødes igen tirsdag efter efterårsferien for at konstituere sig.

Hovedpersonen selv er klar over, at der venter store udfordringer frem mod valget.

»Det bliver en meget, meget svær tid. Og det skal selvfølgelig være gruppeformanden, der er med til at skabe den ro og det sammenhold, som der skal til for at komme godt gennem en valgkamp,« siger Leif Lahn Jensen.

Og ro og sammenhold bliver det brug for, mener Thomas Larsen.

»De forskellige folketingsmedlemmer vil begynde at kæmpe deres egen kamp i at forsøg på at blive valgt. De kan jo godt se, at hvis der ikke sker noget, så risikerer mange af dem at ryge ud af Folketinget. Det er klart, at det vil fyre op under uroen i gruppen,« siger han.

Opgaverne for Socialdemokraternes kommende gruppeformand bliver også at få bundet folketingsgruppens medlemmer tættere på regeringen og de enkelte ministre.

 

»Det er et problem for Socialdemokraterne, at der er opstået en stor afstand mellem statsministeren og regeringsholdet og folketingsgruppen. Der skal Leif Lahn, hvis han bliver udnævnt, være med til at sikre, at der er ordentlig arbejdsdisciplin i gruppen. Han skal prøve at holde låget på, så frustrationerne ikke komme direkte ud i offentligheden. Og så skal han sørge for, at der er tæt kommunikation til selve regeringstoppen,« siger Thomas Larsen.

 

Ofte er gruppeformændene ikke så synlige i offentligheden, så derfor er der nok nogle vælgere, der undervurderer betydningen af den post. Men den er ekstremt vigtigt, fastslår den politiske kommentator.

»Man sidder som en tovholder, der med stor brug af diplomati og brutalitet skal sørge for at holde disciplin i sådan en gruppe,« forklarer han.

»Leif Lahn Jensen er ikke en sværvægter. Han skal vokse for at fylde opgaven ud, og derfor vil han formentlig være lidt under observation i starten. Men han er en dygtig, talentfuld og kompetent politiker. Og det er også typisk stærke folk, man sætter ind på den post i Socialdemokratiet i erkendelse af, at der er et stort ansvar at løfte,« siger Thomas Larsen.