Thomas Larsen: Dødsstød til Ny Alliance

Med Malou Aamunds flugt fra Ny Alliance, er det i forvejen sårbare og stærkt nødlidende parti kastet ud i en så dyb krise, at det er svært at se, hvordan Naser Khader skal kunne kravle op igen.

Foto: Claus Bjørn Larsen

Selv om det næppe har været intentionen, kunne Malou Aamund næsten ikke have afsendt et mere dødbringende missil mod sine tidligere kampfæller i Ny Alliance.

Partiet driver for tiden fra krise til krise, fra nederlag til nederlag, og det bliver ekstremt svært for Naser Khader og Anders Samuelsen at rette skuden op og fastlægge en støt kurs på Christiansborg.

De to politikere må samtidig konstatere, at Ny Alliance rent mandatmæssigt er blevet marginaliseret.

Med Malou Aamunds indlemmelse i Venstres folketingsgruppe råder statsminister Anders Fogh Rasmussen og VK-regeringen igen over et flertal sammen med Dansk Folkeparti.

Dermed er Malou Aamunds indmelding i Venstre i mere end én forstand en god nyhed – og en sejr – for Fogh. Men selv om Naser Khader står på kanten af afgrunden, og mange på Christiansborg vil være klar til at give ham det sidste puf ned, vil Fogh og regeringens topministre imidlertid forsøge at sikre, at Ny Alliance får en fornuftig platform at arbejde på i forbindelse med de vigtige forhandlinger om bl.a. finansloven for 2008, kvalitetsreformen og jobplanen, som finansminister Lars Løkke Rasmussen gjorde rede for, da han på et pressemøde i Finansministeriet præsenterede det forsinkede finanslovforslag.

Regeringen har således en interesse i at få Naser Khader og Anders Samuelsen som medspillere i de mange vigtige forhandlinger, og det er reelt også absolut sidste chance for Khader og Samuelsen, hvis de skal vise over for vælgerne, at Ny Alliance kan finde ud af at begå sig på Christiansborg og er i stand til at levere politiske resultater.

Indtil nu synes Ny Alliance alene at være et synonym for uro og kaos.
Titusinder af vælgere har allerede fået nok. Mange af partiets medlemmer og kandidater har fået nok. Gitte Seeberg har fået nok. Og nu har også Malou Aamund fået nok.

Tilbage sidder Naser Khader og Anders Samuelsen med et parti, som synes at være midt i sin dødskamp, og en Jørgen Poulsen, som på afgørende strækninger, bl.a. i forhold til udlændinge- og asylpolitikken, hellere vil være i stue sammen med de Radikale. Situationen er tæt på at være håbløs for Naser Khader.