Thomas Larsen: »DFs alliance med S udstiller Løkke som tøvende«

Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti er enige om, at der skal oprettes flygtningelandsbyer, og den umage alliance får statsminister Lars Løkke Rasmussen til at fremstå som en, der hænger i bremsen. Det vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

Flygtninge ankommer til togstation i Passau i det sydlige Tyskland. Fold sammen
Læs mere
Foto: ARMIN WEIGEL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne er vanligt ærkefjender i kampen om mange af de samme vælgere, men på spørgsmålet om at oprette statsligt drevne flygtningelandsbyer har de to partier fundet sammen.

Den nye alliance gør livet besværligt for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

»Det er udfordrende at håndtere for Lars Løkke Rasmussen, for han kommer hele tiden til at se ud som en regeringschef, der tøver, mens de andre fremstår som nogle, der er mere handlekraftige. Det er selvfølgelig et stort problem for statsministeren, for spørgsmålet om flygtninge optager virkelig mange danskere,« siger han.

Derudover er det ifølge Thomas Larsen bekymrende for Venstre, at det er landets to største partier, der går udenom regeringspartiet og danner en stærk politisk front.

»Men jeg mener ikke, man skal begynde at konkludere for håndfast på, hvad det her kan komme til at betyde for dansk politik i fremtiden,« siger han.

Dansk Folkeparti og Socialdemokraternes samarbejde på et så afgørende område som flygtningepolitikken er en markant udvikling. Årsagen til denne skal findes i de større politiske forandringer i samfundet.

»De begynder nok begge at orientere sig efter en ny politisk virkelighed, som både handler om, at flygtningetemaet er blevet en enorm udfordring, og at Folketinget begynder at se anderledes ud.«

»Vi oplever nogle ret dramatiske opbrud på Christiansborg. Det bærende regeringsparti Venstre fik et enormt tilbageslag ved valget, hvor Alternativet til gengæld kom bragende ind. Samtidig har de gamle samarbejdspartnere Socialdemokraterne og de Radikale sjældent stået længere fra hinanden, end de gør i dag,« siger Thomas Larsen.

Det store spørgsmål er imidlertid, hvad det helt præcist er, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti er enige om. Begrebet flygtningelandsbyer kan dække over snart sagt alt, og de to partier er for eksempel helt uenige om, hvorvidt flygtninge i flygtningelandsbyer skal integreres i det omgivende samfund eller isoleres, indtil de kan sendes hjem til deres hjemland.

»Der er i øjeblikket ret stor forvirring om, hvad partierne egentlig mener, og derved løber de en risiko. For hvis de slår på tromme for en stor alliance, hvor det viser sig, at de slet ikke forstår hinanden, så kan det falde tungt til jorden,« siger Thomas Larsen.

Det fælles fodslag om flygtningelandsbyer ændrer ikke på, at Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti også i fremtiden vil kæmpe hårdt og være hinandens værste konkurrenter, fremhæver han.

Onsdag er der hasteforespørgselsdebat, hvor socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og de Konservative ventes at presse regeringen til at fremlægge et forslag til, hvordan de statsdrevne flygtningelandsbyer kan etableres.