Thomas Larsen: »Der eksisterer et hadkærlighedsforhold uden kærlighed mellem S og R«

Forud for forhandlingerne om en 2025-plan har Morten Østergaard (R) meldt ud, at de Radikale er klar til et blåt samarbejde. Det standpunkt er specielt ikke overraskende, men det siger meget om forholdet mellem de Radikale og Socialdemokratiet, forklarer Berlingskes politiske kommentator.

Thomas Larsen, politisk redaktør og politisk kommentator på Berlingske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det politiske efterår er for alvor skudt i gang. Berlingske kunne i dag fortælle, at de Radikales leder, Morten Østergaard, er venligt stemt over for regeringens helhedsplan. Faktisk mener han, at regeringens 2025-plan på »lange stræk« flugter med de Radikales udspil.

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, er ikke overrasket over, at de Radikale er klar til at indgå et blåt samarbejde. Thomas Larsen mener, at det interessante er, hvad Morten Østergaards udmelding fortæller om partiets forhold til Socialdemokratiet.

»Det er efterhånden svært at se en fællesmængde mellem de Radikale og Socialdemokratiet, og de to partier er kommet mere og mere på konfrontationskurs. Morten Østergaards udmelding må skabe meget stor uro i den socialdemokratiske partitop, for sagen er, at Mette Frederiksen har ret gode chancer for at erobre regeringsmagten ved et kommende valg, men i praksis vil det blive svært for hende at regere. Det var tydeligt allerede ved den sidste regeringsperiode, at der var markante uenigheder mellem S og R. Siden er de stridigheder kun vokset i styrke, og Mette Frederiksen kan se på resten af rød blok, at flere af partierne ligger meget langt fra Socialdemokratiets kurs,« siger Thomas Larsen og tilføjer:

»Det er lige før, at man kan genbruge Svend Aukens gamle citat om Venstre og de Konservative og sige, at der eksisterer et hadkærlighedsforhold uden kærlighed mellem Socialdemokratiet og Radikale. Hvis ikke de to partier får en eller anden form for fællesmængde, bliver det meget svært for dem at føre valg sammen.«

Efter Morten Østergaards bejleri til blå blok har der været stille fra Socialdemokraterne. En »larmende« tavshed, som Thomas Larsen kalder det.

»Socialdemokratiet ved, at hvis de går ind i debatten, så udløser de et hundeslagsmål mellem de Radikale og Socialdemokratiet. Det har de ingen interesse i, og derfor så prøver de at holde så lav profil som muligt. Det er en klog strategi, for der er så rigeligt med uenigheder internt i blå blok, og det vil Socialdemokratiet meget gerne have, at medierne og vælgerne bliver ved med at fokusere på,« siger han.

Blå og rød flyder sammen

Thomas Larsen mener ikke, at det er i strid med Radikales profil, at de nu vil indgå i et blåt samarbejde. De Radikale har tradition for at være blå i deres økonomiske politik, og faktisk er de klassiske blå/rød farver blevet et mere og mere udvandet koncept.

»I virkeligheden er de gamle politiske akser under opløsning, for man kan sige, at de Radikale i deres økonomiske politik er mere blå og borgerlige end flere af de borgerlige partier er, men når det kommer til udlændinge og asylpolitikken ligger Radikale langt til venstre. Det gør det meget besværligt for Socialdemokratiet at have de Radikale som en makker. Derfor er der i denne tid også tilnærmelser mellem Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, for hvis man ser nøgternt på det, så er fællesmængden mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti efterhånden større, end den er mellem Socialdemokratiet og Radikale,« siger Thomas Larsen.

Selvom de Radikale er enige med blå blok i flere dele af helhedsplanen, især hvad angår den økonomiske politik, er der stadig dele af planen, som Morten Østergaard og de Radikale hverken kan eller vil gå med til. Det gælder især udlændingeområdet.

»Jeg tror ikke på, at Morten Østergaard kan gå så langt i forhold til udlændingepolitikken, som regeringen vil kræve i de kommende forhandlinger. Det vil han ikke kunne bære, og det vil hans bagland slet ikke gå med til. De Radikale kan kun være med til at skabe resultater ved de kommende forhandlinger, hvis regeringen splitter helhedsplanen op i bider og laver mindre aftaler med de forskellige partier omkring planens delelementer. En samlet pakke, hvor Morten Østergaard skal acceptere nye stramninger af udlændingepolitikken, er helt urealistisk,« siger Thomas Larsen.