Thomas Larsen: Chokmåling for S

I en ny måling bliver S overhalet af DF. S får 17,2 procent af stemmerne, mens DF får 17,4 procent. Hvis S-vælgere er begyndt at flygte til DF, er det katastrofalt for Thorning, siger Thomas Larsen - der dog opfordrer til at læse målingen med forbehold.

ARKIVFOTO. I en ny måling bliver S overhalet af DF. S får 17,2 procent af stemmerne, mens DF får 17,4 procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Det er en af de mest opsigtsvækkende målinger, jeg har set i lang tid. Det vil være en regulær katastrofe for Helle Thorning-Schmidt og Socialdemokratiet, hvis Dansk Folkeparti går på strandhugst hos S-vælgerne igen. DF har siden stiftelsen i 1995 tiltrukket titusinder af frustrerede S-vælgere, men især på grund af udlændingepolitikken. Risikoen for Thorning er, at Kristian Thulesen-Dahl nu kan tiltrække de mange frustrerede S-vælgere, som er rystede over, at der skal spares på SU og kontanthjælp samtidig med, at selskabsskatten sættes ned.

Sådan lyder vurderingen fra Berlingskes kommentator, Thomas Larsen, efter offentliggørelsen af en måling i metroXpress, som viser, at S og DF er praktisk taget lige store.

- Det er kun få dage siden, vi så en måling, hvor S gik frem, så det vil være synd at sige, at billedet står knivskarpt. Den nye måling skal derfor tages med forbehold. Det er svært at tro på så voldsomme forskydninger indenfor så kort tid. Når det er sagt, mener jeg, at S befinder sig i en uhyre sårbar position. For mig at se står DF med en historisk chance for at kunne kapre mange af de socialdemokrater, som ikke længere kan spejle sig i deres gamle parti, siger Thomas Larsen og fortsætter:

- Der er opstået en farlig og uforudsigelig situation for S-toppen. Lige nu sidder rigtigt mange S-vælgere tilbage med følelsen af, at en jernhård styring af de offentlige udgifter samt besparelser på SU og kontanthjælp skal finansiere »gaver« til erhvervslivet. Det sker samtidig med, at DF med Kristian Thulesen Dahl kritiserer regeringen for at gå for hårdt til værks og taler for mere afbalancerede løsninger.

Berlingskes kommentator peger på, at Kristian Thulesen Dahl skal gå på en knivsæg, for DF har selv lagt stemmer til omfattende reformer – bl.a. dagpengereformen og tilbagetrækningsreformen – ligesom partiet i de senere år har arbejdet hårdt på at placere sig som et økonomisk ansvarligt parti.

- Kristian Thulesen-Dahl er af samme grund omhyggelig med at erklære sig forhandlingsvillig og parat til at tage medansvar. Han vender med andre ord ikke ryggen til de store økonomiske udfordringer. Han ved godt, at han ikke skal gentage fejlen fra S og SF med at udstikke gyldne løfter, som senere må brydes. Men besparelserne på SU og kontanthjælpen i kombination med lettelserne af selskabsskatten gør S ekstremt udsat. I værste fald for Thorning kan det sætte gang i historiens anden betydelige vælgervandring fra DF til S. Sker det, er det svært at se en vej tilbage for statsministeren.

DEBAT: Hvad mener du? Snak med nedenfor eller på facebook.com/berlingske