Thomas Larsen: Budskab fra vismænd presser SRSF

Selv om den nye vismandsrapport fjerner de mørkeste skyer for dansk økonomi, kan Enhedslisten bruge den til at presse regeringen med under finanslovsforhandlingerne.

Regeringens økonomiske ministre præsenterede i februar regeringens vækstplan. Af de seneste års reformer fremhæver vismændene den tidligere borgerlige regerings genopretningpakke og tilbagetrækningsreform som de vigtigste. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den spritnye vismandsrapport vil blive læst med en vis ærgrelse af triumviratet Helle Thorning-Schmidt, Margrethe Vestager og Bjarne Corydon. Vismændene gør det ikke nemmere for regeringen at forklare og forsvare linjen i forhandlingerne om finansloven for 2014, hvor regeringen entydigt satser på at indgå en aftale med Enhedslisten.

Dertil kommer, at vismændene fremhæver Lars Løkke Rasmussens reformer fra 2010 og 2011 som de mest betydningsfulde. Det er selvsagt ikke velkomment for en regerings­top, som satser hele butikken på at kunne overbevise danskerne om, at regeringen langsomt, men sikkert, trækker Danmark ud af krisen og ind på vækstsporet.

Centralt i den nye rapport er en opfordring til politikerne om at lempe finanspolitikken. Opfordringen baserer sig på vismændenes analyse af konjunktursituationen og styrken i de offentlige finanser.

  • Efter tre års stagnation fremhæver vismændene, at der er tegn på fremgang. Væksten i BNP vurderes i 2013 til at blive omkring ¼ pct., men forventes at stige til godt 1½ pct. i 2014 og knap 2¼ pct. i 2015. Ifølge vismændene vil væksten være stærk nok til at øge beskæftigelsen, men tilbageslaget og stagnationen under krisen har betydet, at produktionen i år vurderes at ligge knap 4 pct. under det niveau, der kunne forventes i en normal konjunktursituation, ligesom vismændene de næste år forudser en produktion under normalt niveau.
  • I forhold til de offentlige finanser konstaterer vismændene, at de senere års økonomiske politik har virket, og at de danske  finanser grundlæggende er sunde.

På den baggrund er der ifølge vismændene rum for en finanspolitisk lempelse. Overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen roser regeringen for at ville lempe finanspolitikken med omkring 2½ mia. kr. i 2014 i sit finanslovsudspil. Men han mener, at regeringen bør gå længere:

»I betragtning af den svage konjunktursituation og Danmarks grundlæggende sunde offentlige finanser anbefaler vi, at man bruger det råderum, der er, og gennemfører en midlertidig lempelse af finanspolitikken i 2014 på omkring 5 mia. kr.«

Han understreger, at lempelsen skal være midlertidig. Og en af måderne at sikre det på kunne være at fremrykke allerede besluttede skattelettelser til 2014.

Nye tal løftestang for Enhedslisten


Budskabet sætter Bjarne Corydon og Margrethe Vestager i en akavet situation. For det første er de tilbageholdende med at lempe. Begge ved, at de skal holde en hårfin balance for at styre fri af budgetlove og EU-henstillinger, ligesom det er afgørende for dem af fastholde markedernes tillid til dansk økonomi.

For det andet må de konstatere, at vismændenes anbefaling matcher dårligt med de krav, som Enhedslisten møder op med til finanslovsforhandlingerne. Liste Ø vil ganske vist gerne bruge penge, men de vil bruge for mange, og de vil bruge dem helt anderledes, end vismændene lægger op til. Paradoksalt nok vil de borgerlige partier gerne fremrykke skattelettelser, men de får intet at skulle have sagt i forhandlingerne. Aktuelt har regeringen ikke styrke til at indgå et blåt finanslovsforlig, for det vil forpeste forholdet til Enhedslisten og øge frustrationerne i baglandet.

Også på et andet punkt pirker den nye vismandsrapport ved et ømt punkt. Lige nu har Helle Thorning-Schmidt travlt med at fremhæve regeringens økonomiske politik som forklaringen på det igangværende »stemningsskifte«, ligesom hun gerne vil fremhæve, at regeringen har bragt Danmark på ret kurs. Læser man vismandsrapporten skyldes forbedringen af de offentlige finanser især genopretningspakken og tilbagetrækningsreformen. Begge reformer blev gennemført af Lars Løkke Rasmussen, mens S, SF og fagbevægelsen tordnede imod. Samlet kan man konstatere, at de økonomiske vismænd ikke er sat i verden for at please politikerne på Christiansborg. De skal komme med så saglige og uafhængige anbefalinger som muligt – også selv om de kommer på tværs af en siddende regering. Med deres nye rapport lever de op til deres pligt – men bliver ikke specielt populære i ministerkontorerne på Slotsholmen.