Thomas Larsen: Barfoed og Vestager indvarsler et historisk opbrud

Med et fast håndtryk indvarsler Lars Barfoed (K) og Margrethe Vestager (R) et historisk opbrud.

Formand for de Radikale Margrethe Vestager og formand for de Konservative Lars Barfoed mødes og giver håndslag på, at de vil samarbejde efter valget, uanset om det bliver blåt eller rødt flertal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad enten Løkke eller Thorning vinder valget, skal det være slut med uforsonlig blokpolitik, lyder beskeden fra Barfoed og Vestager, som varsler det definitive brud med Anders Fogh Rasmussens doktrin fra 2001. Fogh var villig til at basere sin magt alene på DF, og i den langvarige værdikamp - med udlændingepolitik som omdrejningspunkt - blev Pia Kjærsgaard og DF-ledelsen hans nære allierede.

Den tid er forbi. Allerede i de første debatter efter valgudskrivelsen er det blevet tydeligt, at valgkampen markerer et skift, hvor udlændinge-, rets- og værdipolitik presses i baggrunden. I stedet handler alt om økonomi. Og der er en verden til forskel i forhold til de glade dage under Fogh, da politikerne sloges om at dele penge ud. I dag kæmper politikerne for at finde pengene.

I den situation kan det få vidtrækkende betydning, at Barfoed og Vestager signalerer vilje til samarbejde. Uden at trække perspektivet for hårdt op, er der næppe tvivl om, at garvede radikale og konservative ved synet af Barfoed og Vestager i dagens avis mindes 1980erne. Dengang arbejdede den konservative statsminister, Poul Schlüter, og hans finansminister, Palle Simonsen, tæt sammen med den radikale leder, Niels Helveg Petersen - og senere Marianne Jelved - om at vriste Danmark fri af 1970ernes økonomiske afgrund.

Samarbejdet var ikke altid let - og det blev skæmmet af uenigheden i udenrigs- og sikkerhedspolitikken - men de præsterede et træk, som førte til en konsolidering af dansk økonomi. En konsolidering, som Poul Nyrup Rasmussen, Mogens Lykketoft og Marianne Jelved byggede videre på i 1990erne.Meldingen fra Barfoed og Vestager er opsigtsvækkende. Og alt andet end tilfældig. Begge har været i tænkeboks og er nået frem til samme konklusion: Danmark har ganske enkelt brug for et nyt samarbejde på Christiansborg, hvis det skal lykkes at gennemføre reformer og sikre en holdbar økonomi.Midt i valgkamptumlen rykker Barfoed og Vestager samtidig ind i centrum af dansk politik. Vestager får ekstra muskelstyrke til at presse sine økonomiske krav igennem over for Thorning, og Barfoed skaber pludselig ny interesse om de Konservative.

Begge risikerer naturligvis at blive anklaget for at udløse splittelse og svigte deres nuværende allierede i blå og rød blok. Især Lars Barfoed løber en enorm risiko. Nogle Venstre-folk vil opfatte ham som illoyal, og i DF vil hans melding blive opfattet som en direkte krigserklæring.Beskeden fra Barfoed og Vestager presser interessant nok både Løkke og Thorning.Løkke er indstillet på at afsøge nye samarbejdsmønstre, hvis han vinder valget. Faren for Løkke er imidlertid, at DF-ledelsen med god grund kan føle sig stødt over at have hjulpet regeringen med at gennemføre svære reformer - som genopretningspakken og tilbagetrækningsreformen - for derpå at få silkesnoren. I værste fald for Løkke kan VKO-partierne geråde ud i et vildt slagsmål midt i valgkampen, hvilket vil forstærke indtrykket af opløsning og panik før lukketid.

For Thorning er alliancen mellem Barfoed og Vestager politisk sprængstof. På den ene side får hun en unik chance for at finde vej til flertal, som kan bære reformer igennem, hvis hun bliver statsminister. Men her og nu afslører Barfoed og Vestager, at hun intet tøj har på. Sammen med Villy Søvndal kan Thorning i valgkampen tordne mod regeringens reformer, lige som de kan tale om deres »12 minutter« og argumentere for øgede skatter. Men hvis de skal regere, må de indrette sig efter Margrethe Vestager og se hen over midten. Kort sagt, efter en valgsejr tvinges de til at skifte kurs og begå løftebrud af dimensioner.

Web-tv: Barfoed og Vestager vil sætte en stopper for blokpolitikken