Thomas Larsen: Arvefølgen hos Socialdemokraterne er sikret

Vælgerne peger i en ny måling på Mette Frederiksen som en klar favorit til at sætte sig på formandsposten hos Socialdemokraterne. Stort problem for Helle Thorning-Schmidt, men godt for partiet, vurderer politisk kommentator.

Arkivfoto. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) er for alvor ved at sikre sin rolle som Socialdemokraternes kronprinsesse, og hun begynder mere og mere at ligne partiets næste formand.

Sådan lyder vurderingen fra Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, efter at en ny Gallup-måling i fredagens udgave af BT viser en langt større opbakning til Mette Frederiksen som S-formand end til den siddende kvinde på posten, statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

»Det er indlysende, at målingen repræsenterer et stort problem og en gigantisk udfordring for Helle Thorning-Schmidt, for den er selvfølgelig et udtryk for, at hun har mistet vælgernes tillid, når hun kun er i stand til at få så ringe opbakning,« siger Thomas Larsen.

Næsten hver tredje vælger peger på Mette Frederiksen som den, der har størst chance for at sikre, at Socialdemokraterne genvinder regeringsmagten ved næste folketingsvalg, mens kun lige knap hver tiende vurderer Thornings chancer som størst.

Samtidig synes 28 procent, at Mette Frederiksen er mest troværdig, mens kun syv procent synes det samme om den siddende statsminister.

»Det er en meget bemærkelsesværdig bedrift, at Mette Frederiksen har formået at mønstre så stor en opbakning. Hun har i sin tid som beskæftigelsesminister skullet stå på mål for nogle meget upopulære reformer - især dagpengereformen, som jo har været en torn i øjet på mange socialdemokratiske vælgere,« mener Thomas Larsen.

»Jeg tror, forklaringen er, at hun har formået at tale regeringens økonomiske politik ind i en socialdemokratisk fortælling, mens Thorning har talt om den nødvendige politik, som hurtigt bliver et meget teknokratisk begreb. Mette Frederiksen har virkelig været dygtig til at tale direkte til de socialdemokratiske vælgere,« forklarer han.

Mens målingen er »et stort nederlag« for Helle Thorning-Schmidt, repræsenterer den også en løsning på den socialdemokratiske krise, vurderer den politiske kommentator.

»En stærk tronfølger er ved at tone frem, og det er ekstremt vigtigt for et parti at have folk i næste geled, som vælgerne har tillid til, og som de tror, kan blive en dygtig partileder. Det er meget gavnligt for Socialdemokraterne, at arvefølgen er ved at være så sikker, som den er,« siger Thomas Larsen.

Når statsministeren en gang træder af som partiformand, er det sidste, partiet har brug for, en hård og opslidende formandsvalgkamp, lyder vurderingen.

»Men alt tyder på, at det slagsmål er aflyst, fordi Mette Frederiksen toner frem som en klar favorit,« understreger Thomas Larsen og påpeger derudover, at beskæftigelsesministeren ikke kun blandt vælgerne ses som en stærk kandidat - også partifællerne samler sig om hende.