Thomas Larsen: Alt tyder på en kåring af Ellemann-Jensen

Jakob Ellemann-Jensen ligner den næste formand i Venstre, og han er ved at have holdet omkring sig på plads, mener Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen. Men det bliver ikke uden udfordringer.

Politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen udtaler sig til pressen efter Venstres hovedbestyrelse møde på Hotel Comwell i Brejning nær Vejle, i lørdags. På hovedbestyrelsesmødet trak både formand Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensen sig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Efter uger med interne magtkampe og intriger tyder alt nu på, at Jakob Ellemann-Jensen snart kan lade sig krone som ny formand for Venstre.

Ifølge Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen er det et spørgsmål om dage – måske sker det allerede i dag, tirsdag – før Ellemann-Jensen officielt annoncerer sit kandidatur.

Siden Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen lørdag meddelte deres afgang som henholdsvis formand og næstformand i partiet, har flere Venstre-profiler peget på Ellemann-Jensen som den oplagte efterfølger. Det er ikke uvæsentligt, vurderer Thomas Larsen

»Det er vigtigt, at opbakningen til Ellemann-Jensen er stor efter det kaos og de magtkampe, der har martret Venstre på det seneste. Partiet har brug for en ny start med en samlet opbakning til den nye leder,« siger Thomas Larsen.

Svært at bygge bro

Mens Jakob Ellemann-Jensen virker som den oplagte kandidat til formandsposten, har der været mere usikkerhed om, hvem der skal være partiets næstformand. Ifølge Thomas Larsen tegner det dog nu til, at Inger Støjberg meget vel kan ende med at blive partiets nye nummer to.

»Hvis det kan lade sig gøre at bygge bro mellem Ellemann-Jensen og Inger Støjberg, vil man i høj grad kunne samle de forskellige strømninger og fløje, der er i Venstre. Det har partiet brug for, efter at der har været tvivl om politiken på meget væsentlige områder,« siger Thomas Larsen.

Han fremhæver forholdet mellem land og by, Europapolitikken, regionernes fremtid og ikke mindst udlændingepolitikken som centrale områder, der har delt Venstre over de seneste år. Derfor venter der, ifølge Thomas Larsen, en »meget vigtig, men vanskelig« opgave for Jakob Ellemann-Jensen, hvis han skal skabe et samlet fundament under partiet. I den ambition kan Inger Støjberg spille en afgørende rolle.

Mens Ellemann-Jensen i debatten om udlændingepolitikken har fået prædikatet »slapper« på sig, har Inger Støjberg i udpræget grad været en »strammer«, lyder det fra Berlingskes politiske kommentator.

Derudover taler de to til hver sin geografiske højborg.

»Ellemann-Jensen står stærkt i København og omkring de store byer. Inger Støjberg står omvendt vanvittig stærkt i store dele af Jylland. De repræsenterer forskellig geografi, men også nogle forskellige traditioner i Venstre,« siger Thomas Larsen.

Holdet på plads

Tirsdag formiddag skal Venstres folketingsgruppe afholde sit første gruppemøde efter weekendens dramatiske farvel til Lars Løkke Rasmussen, der nåede at være formand for Venstre i ti år.

Det er først på et ekstraordinært landsmøde 21. september, at der skal vælges en ny formand og næstformand. Men ifølge Thomas Larsen tyder meget på, at Jakob Ellemann-Jensen allerede er ved at have holdet omkring sig på plads.

»Jeg tror roligt, at vi kan regne med, at profiler som Sophie Løhde, Karsten Lauritzen og måske Tommy Ahlers kommer til at tegne den kommende ledelse af Venstre. De bliver tydelige på Christiansborg, og det tror jeg, at der vil være stor opbakning til i partiet,« siger Thomas Larsen.

Sophie Løhde var minister for offentlig innovation 2016-2019. Tommy Ahlers var uddannelses- og forskningsminister 2018-2019, mens Karsten Lauritzen var skatteminister 2015-2019.

Alle tre har peget på Jakob Ellemann-Jensen som den kommende formand for Venstre, og senest har Karsten Lauritzen – der af flere er blevet opfordret til selv at forsøge sig som næstformand – vist sin støtte til Inger Støjberg som næstformand. Det skete i et interview med dagbladet Politiken.