Tesfaye om asylcenter i landsby: Planen er stadig indflytning

Der er politisk og lokal modstand mod asylcenter i Sandvad, men der er ikke ændret på planen, siger minister.

Åbent samråd om Sandvad opholdscenter Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg har udlændinge- og integrationsminister, Mattias Tesfaye (S) i åbent samråd om placeringen af en ny målgruppe af flygtninge i Sandvad opholdscenter. Udvalget har bedt ministeren redegøre for om ministeren mener, at borgerne i kommunen har været tilstrækkelig inddraget i processen i lyset af artiklerne "Vi er blevet ført bag lyset: Landsbybeboere er klar til at lave en Langeland, hvis kriminelle flygtninge kommer til byen", jf. Vejle Amts Folkeblad den 1. november 2021. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mads Fuglede (V) og Christoffer Aagaard Melson (V). Også spørgsmpl fra Konservative Folkepartis Marcus Knuth og Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Borgerne i landsbyen Sandvad ved Vejle er stærkt utilfredse med, at et lokalt asylcenter kommer til at huse cirka 15 asylansøgere, der kan have alvorlige psykiske lidelser og domme.

Asylcenteret er placeret i et parcelhuskvarter lige ved landsbyens legeplads.

Christoffer Aagaard Melson (V), som sidder i Folketinget og er valgt i Vejle, håber at få udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til at indse, at placeringen er håbløs. Han har kaldt ministeren i samråd om sagen.

»Det fungerer egentligt ret godt, når flygtninge skal være en del af byen. Problemet er her, at det er en gruppe, hvor Udlændingestyrelsen siger, at der ingen kontakt må være med lokalbefolkningen,« siger Christoffer Aagaard Melson.

»Og det er fuldstændig umuligt med den placering. Samme målgruppe med dansk baggrund ville man aldrig placere her. Derfor synes jeg, at man skulle tage en runde på det igen. Det virker mærkeligt,« siger han.

Men på trods af ønsket om at ændre planen og lokal modstand fra Sandvads borgere ser det ikke ud til, at beslutningen om Center Sandvad bliver lavet om.

På et samråd torsdag siger Mattias Tesfaye, at det stadig er Udlændingestyrelsens vurdering, at gruppen af asylansøgere skal flytte ind i Center Sandvad.

Det er Udlændingestyrelsen, der har ansvar for landets asylcentre.

»Det er Udlændingestyrelsen, der har kompetencerne til at træffe den beslutning, og det har den min fulde opbakning til,« siger han.

Mattias Tesfaye ønsker ikke udtale sig om, hvorvidt asylansøgerne, der skal bo på centeret, er dømte, som medier har beskrevet.

Danmark er et land, hvor myndigheder ikke fortæller udenforstående om andre menneskers straffeattester, siger han. Men der kan "i gruppen af plejekrævende personer være folk, som er dømt for kriminalitet".

Han forsikrer samtidig, at myndighederne vil tage ansvar for trygheden i landsbyen.

Det kan dog blive for en kort stund, at asylansøgerne rykker ind på centeret i Sandvad.

Lejekontrakten om asylcenteret mellem Vejle Kommune og Udlændingestyrelsen står nemlig ifølge TV Syd til at udløbe 31. oktober næste år.

Det er Røde Kors, som driver asylcenteret. Det bliver ifølge Røde Kors' hjemmeside aktuelt brugt til asylansøgere i Jylland, som er smittet med coronavirus.

/ritzau/