Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har indkaldt ordførere fra Folketinget til møde om den kontroversielle plan, der skal føre til, at Danmark kan modtage flygtninge uden for landets grænser.
Det skriver Jyllands-Posten, der har fået mødet bekræftet af udlændinge- og integrationsministeren.
»Jeg har i dag indkaldt ordførere fra Folketinget til et møde omkring Danmarks og Rwandas fælles vision for en omfattende reform af flygtninge- og asylsystemet.«
»Vores dialog med Rwandas regering omfatter en mekanisme for overførsel af asylansøgere og skal sikre en mere værdig tilgang end det kriminelle netværk af menneskesmuglere, der i dag præger migrationen over Middelhavet,« skriver Mattias Tesfaye til Jyllands-Posten.
Det var allerede i 2018, at statsminister Mette Frederiksen (S) for første gang introducerede ideen om at lave modtagelejre uden for Europa, hvor asylansøgere kan være, mens deres sag bliver behandlet.
Efter hun blev statsminister, var der i en periode ikke meget nyt om planerne, inden det pludselig kom frem, at flere ministre havde været i Rwanda.
Her blev der dog ikke talt om et muligt modtagecenter, men blot om, at besøget handlede om at »styrke det gode bilaterale forhold«.
Et modtagecenter uden for EU skal være med til at sikre, at asylansøgere ikke kommer til Danmark. Planen har dog fået markant kritik.
Ikke bare har EU og Den Afrikanske Union kritiseret den. Også flere partier i Folketinget er skeptiske over, hvilke forhold asylansøgerne vil komme til at leve under.
Til Ekstra Bladet skriver Mattias Tesfaye:
»Vi er fortsat i dialog med Rwanda, og der er ikke indgået nogen aftale om et partnerskab endnu. Vi har derfor fortsat behov for en fortrolig dialog med Rwanda.«
»Det er også vigtigt for os at have en tæt og fortrolig dialog med Folketingets partier. Jeg glæder mig til, at jeg på et senere tidspunkt kan fortælle mere om dialogen med vores rwandiske partnere.«
/ritzau/