Telefonnotat frifinder Thorning i hussag

Det havde ingen betydning for Stephen Kinnocks ret til at blive medejer af hus på Østerbro om han var 33 eller 52 uger i Danmark, fastslår topembedsmand.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, er blevet kritiseret for at give myndighederne forkerte oplysninger for at få sin britiske ægtemand som medejer af deres hus på Østerbro, i København.

Men nu viser nye oplysninger, at spørgsmålet om ægtemanden Stephen Kinnock i 2009 opholdt sig 52 uger eller kun 33 uger i Danmark ikke ville have haft nogen betydning for Justitsministeriets afgørelse.

Da B.T bad om aktindsigt i Justitsministeriets afgørelse i oktober 2009 om at give tilladelse til, at Stephen Kinnock blev medejer, orienterede justitsminister Lars Barfoed (K) således Helle Thorning-Schmidt om, at avisen ville få adgang til papirerne.

Herunder også en række omstridte e-mails, hvor partiformanden forklarede, at ægtemanden er "i Danmark hver weekend fra fredag til mandag", altså 52 lange weekender.

Ifølge Justitsministeriets såkaldte telefonnotat bad Helle Thorning-Schmidt under samtalen med Lars Barfoed om at blive ringet op af departementschef Michael Lunn, idet "hun havde et konkret spørgsmål vedrørende sagen".

- Michael Lunn talte derfor samme dag med Helle Thorning-Schmidt, og Helle Thorning-Schmidt stillede det spørgsmål, om Justitsministeriet ville have truffet en anden afgørelse, hvis det over for ministeriet var oplyst, at Stephen Kinnock opholder sig i Danmark 33 weekender årligt, hedder det i telefonnotatet.

- Michael Lunn oplyste, at der jo var tale om et hypotetisk spørgsmål, men at det, med det forbehold, i lyset af praksis var ministeriets vurdering, at afgørelsen ville have været den samme, hedder det i telefonnotatet.

Socialdemokraternes formand - som efterfølgende har oplyst til Skat at Stephen Kinnock sidste år kun var 33 weekender i Danmark - har kaldt sine forkerte oplysninger til Justitsministeriet om de 52 weekender for "en sløset fejl".

/ritzau/