Telebranchen: Vi blokerer ikke hjemmesider uden dommerkendelse

Regeringen vil sætte ind mod ekstremistisk propaganda på Facebook, Twitter, YouTube og andre sociale medier. Et af de våben, som skal tages i brug, er blokering af hjemmesider, der udbreder voldeligt ekstremistisk materiale.

Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen vil sætte ind mod ekstremistisk propaganda på Facebook, Twitter, YouTube og andre sociale medier. Et af de våben, som skal tages i brug, er blokering af hjemmesider, der udbreder voldeligt ekstremistisk materiale.

Men det afviser teleselskabernes brancheorganisation, Teleindustrien, at medvirke til uden en dommerkendelse.

»Hvis vi skal blokere, skal der ligge en dommerkendelse,« siger Jakob Willer, direktør i Teleindustrien.

Han forklarer, at brancheorganisationen i forvejen har en aftale med Rigspolitiet om at blokere adgangen til hjemmesider, der viser seksuelle krænkelser mod børn.

»Jeg forstår, at regeringen lægger op til en tilsvarende aftale i forhold til terrorrelateret propaganda. Men den kommer vi ikke til at indgå,« siger Jakob Willer og forklarer:

»Efter vores opfattelse er krænkelser mod børn i en helt anden kategori. Her sker den ulovlige krænkelse i selve det materiale, der ligger på nettet. Med terrorrelateret propaganda er der derimod tale om ytringer, der kan være lovlige eller ulovlige. Det hverken kan eller skal teleselskaberne afgøre – det må være op til en dommer.«

Af regeringens udspil fremgår det, at hvis ikke internetudbydere frivilligt blokerer adgangen til en udenlandsk hjemmeside, kan myndighederne ikke tvinge dem. Derfor skal der i retsplejeloven skabes hjemmel til at pålægge at gøre det ved hjælp af en dommerkendelse. Og hvis en sådan foreligger, samarbejder telebranchen velvilligt, understreger Jakob Willer.

Det var tirsdag aften ikke muligt at få en kommentar fra justitsminister Søren Pind (V), som henviser til Venstres Jakob Engel-Schmidt.

»Vi håber, at Telebranchen i klokkeklare tilfælde vil vise det nødvendige samfundssind. Ellers er vi klar til at få en dommerkendelse hurtigt,« siger han.

Da regeringen tirsdag lancerede offensiven mod radikalisering og ekstremisme, beskrev justitsministeren, hvordan ekstremister systematisk udnytter sociale medier til at sprede propaganda. Eksempelvis lukkede Twitter sidste år 125.000 konti, som blev brugt til formålet. Derfor vil regeringen oprette en enhed under PET der skal finde og fjerne den virale propaganda.