Teenagepiger sprøjter sig med allergifremkaldende parfume

Særligt teenagepiger bruger meget parfume og er i risikogruppen for at udvikle allergi.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et pift parfume dufter dejligt, men kan føre til både kløe, eksem og udslæt.

Produkter som cremer, deodoranter og makeup indeholder parfume, som kan resultere i parfumeallergi.

Og det er særligt teenagepiger, som er i risikogruppen for at udvikle allergi, fordi de 13-16-årige piger er storforbrugere af produkter med parfume, skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Miljøstyrelsen har spurgt 411 piger i alderen 13-16 år om deres forbrug af eksempelvis shampoo, cremer, makeup og deodorant.

Undersøgelsen viser, at de 16-årige bruger væsentligt flere plejeprodukter end de 13-årige. Samtidig viser undersøgelsen, at teenagepigerne ikke ved, at mange af produkterne indeholder parfume.

De unge pigers brug af parfume får Miljøministeriet til at advare mod parfumen.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) lancerer en kampagne i håbet om at få pigerne til at vælge produkter uden parfume.

- Næsten fem procent af EUs befolkning er parfumeallergikere, og unge piger er i særlig stor risiko for at få allergi på grund af deres store forbrug af plejeprodukter med parfume, siger ministeren i en pressemeddelelse.

Som en del af kampagnen råder ministreret blandt andet til, at man sprøjter parfumen på tøjet i stedet for direkte på huden og bruger deodoranter uden parfume.

- Målet er ikke at få de unge piger til at holde helt op med at bruge parfumeholdige produkter, men at oplyse dem om at brugen af plejeprodukter med parfume i kan resultere i allergi.

- Parfumeallergi er livsvarig og kan føre til permanent eksem, hvilket kan påvirke livskvaliteten og have store omkostninger for den enkelte, siger Esben Lunde Larsen.

/ritzau/