Tavshed om løsladelse ryster DF

PET fik efter alt at dømme ikke besked, da den formodede gerningsmand bag terrorangrebene i København blev løsladt i januar. Dansk Folkepartis Peter Skaarup vil have en forklaring.

Dansk Folkeparti vil have justitsminister Mette Frederiksen (S) til at forklare, hvordan den 22-årige formodede gerningsmand bag terrorangrebene i København kunne blive løsladt, uden Politiets Efterretningstjeneste (PET) blev orienteret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Politifoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti vil have justitsminister Mette Frederiksen (S) til at forklare, hvordan den 22-årige formodede gerningsmand bag terrorangrebene i København kunne blive løsladt, uden Politiets Efterretningstjeneste (PET) blev orienteret.

Politiken skriver, at oplysningen om, at Omar El-Husseins løsladelse 30. januar formentlig ikke nåede frem til PET, som dermed ikke kunne sætte ind med præventive samtaler eller overvågning.

»Det er meget, meget kritisk, at man ikke har oplyst om det. Når vi taler om radikaliserede personer, så siger det sig selv, at PET bør have oplysning om, hvornår de pågældende løslades,« siger retsordfører Peter Skaarup (DF).

Bliver PET ikke orienteret, taber man meget på gulvet, mener han.

»Jeg mener, at justitsministeren må komme med nogle gode forklaringer på, hvordan det kan forekomme. Antiradikaliseringsindsatsen er ikke ret meget værd i fængslerne, hvis man ikke giver besked til PET og andre myndigheder om, at man løslader indsatte, der er radikaliserede,« siger retsordføreren.

PET oplyste tidligere på ugen, at man var orienteret af Kriminalforsorgen om, at Omar El-Hussein udviste bekymrende tegn på radikalisering. Efterretningstjenesten vurderede dog ikke, at manden var på nippet til at foretage et terrorangreb.

»PET havde på baggrund af indberetningen fra Kriminalforsorgen ikke grund til at tro, at den nu afdøde 22-årige formodede gerningsmand planlagde angreb, ligesom PET i øvrigt forud for angrebene ikke havde efterretninger om, at den pågældende planlagde angreb,« udtalte PET i en pressemeddelelse tirsdag.

El-Hussein blev løsladt af landsretten forud for sin ankesag, fordi han kunne risikere at sidde varetægtsfængslet længere end to tredjedele af den dom for et knivoverfald, byretten havde afsagt.

Det burde ikke være sket, mener Peter Skaarup.

»Når der er tale om radikaliserede personer, så skal man ikke lukke folk ud fra varetægtsfængsling, uden at man kan fortsætte med afsoning andetsteds i retssystemet. Det mindste, man så må kunne kræve, er, at varetægtsfængslede, der er løsladt uden domsafsigelse, alligevel skal bære elektronisk fodlænke,« siger han.