Tandlæger advarer mod det sukkerfri

Mange danske unge har allerede syreskader på tænderne. Udsigten til billigere sukkerfri sodavand og måske også is og slik kan gøre problemet større.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringens sukkerafgift kan let udvikle sig til et valg mellem folkesundhed og tandsundhed. Udsigten til billigere sukkerfri drikkevarer øger nemlig risikoen for, at danskerne får flere syreskader på tænderne, advarer formanden for Tandlægeforeningen, tandlæge Susanne Andersen. Også andre former for sukkerfrit slik kan give skader på tænderne afhængigt af, hvor surt det er,

Efter at være blevet kritiseret for at skade folkesundheden ændrer regeringen nu den nye sukkerafgift, så sukkerfri is, slik og chokolade bliver billigere, mens slik med sukker bliver dyrere. Afgiften på lightsodavand skal i forvejen falde.

Afgiften på is, slik og chokolade er foreslået hævet med 25 procent fra nytår. Afgiftsstigningen skulle efter den oprindelige plan ramme det sukkerholdige og det sukkerfri slik ens, kun for sodavand var der lagt op til, at afgiften på lightprodukter skulle falde.

Imidlertid kritiserer Dansk Folkeparti side om side med Forebyggelseskommissionens formand og Dansk Industri, at den forhøjede sukkerafgift skal ramme slik uden sukker. Sukkerafgift på sukkerfri varer vil skade folkesundheden, mener de.

Kritikken får skatteminister Kristian Jensen (V) til at pille det bebudede afgiftshop på sukkerfrit slik væk. Han har godkendt et ændringsforslag, som er blevet til på initiativ af DF, om, at den forhøjede afgift kun skal ramme slik, som indeholder sukker.

Men regeringen risikerer at åbne en ny sundhedsflanke. Denne gang kommer advarslen fra tandlægerne, som forudser, at tandsundheden bliver skadet, hvis syreholdige produkter bliver billigere. Det gælder især de sukkerfri drikkevarer.

- Det er godt, at man slipper for sukker, for så får man færre huller i tænderne. Men man glemmer nogle gange, at lightsodavand er lige så farlige som andre sodavand, når det handler om syreskader, siger Susanne Andersen.

/ritzau/.