Talte usandt i to år: Skat erkender kendskab til ulovlig skatteopkrævning

Hidtil har Skat fastholdt, at man ikke har kendt til ulovlig opkrævning af ejendomsskat før marts i år. Men Skat blev allerede orienteret om fejlen i 2013.

Skat erkender, at de har talt usandt. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER

Skat har i to år talt usandt om en IT-fejl, der har betydet, at et ukendt antal danskere opkræves for meget i ejendomsskat.

Underdirektør Sanne Kjær har tidligere udtalt til Finans.dk, at Skat først blev bekendt med problemet i marts, men en mail viser noget andet. Finans.dk kan dokumentere, at Skat blev orienteret om IT-fejlen i en mail i juni 2013 - en mail, som Skat selv besvarede.

Skat erkender over for Finans.dk, at man har talt usandt i sagen.

Rigsrevisionen har haft Skat under skærpet opsyn siden 2012 med fokus på netop skatteopkrævningen, men den løbende overvågning af skattemyndigheden blev standset i slutningen af sidste år.

Den nye skandalesag er endnu et svigt fra Skats side, lyder det fra Statsrevisorerne, der også tidligere har udtalt sig kritisk.

»Det bliver ikke mere betryggende, når Skat kommer med de udsagn, for et eller andet tyder på, at Skat ikke har overblik over, hvad de har gang i. Det er yderst uheldigt. Det er en alvorlig sag. Selvfølgelig kan der forekomme fejl, for det er mennesker, der har med det at gøre. Men man kan ikke tillade sig bare at overse det. Det er et svigt. Det kan man bare ikke gøre,« siger Peder Larsen (SF), formand for Statsrevisorerne, til Finans.dk.

Skat overvejer nu, om Rigsrevisionen skal orienteres om sagen.

Skats kendskab til de ulovlige skatteopkrævninger kommet i kølvandet på en række andre skandalesager, der har skadet myndighedens troværdighed og udløst en handlingsplan fra skatteminister Karsten Lauritzen (V).

I midten af september fik Skat af Folketingets Statsrevisorer massiv kritik, fordi der ikke er styr på inddrivelsen. Det var syvende år i træk, at Skat fik kritik af Statsrevisorerne.

Ministeren meddelte i september, at fem chefer i Skat skulle sendes hjem som følge af to belastende sager. Den ene omhandlede inddrivelsessystemet EFI, der har ført til fejlagtige skatteopkrævninger. Den anden handlede om, at Skat var blevet franarret 6,2 milliarder af udenlandske svindlere.

Skats direktør, Jesper Rønnow Simonsen, beholdt sin stilling, fordi ministeren - trods kritik - stadig har tillid til ham. Hvorvidt den nye sag får personalemæssige konsekvenser i Skat står ubesvaret.

Skatteminister Karsten Lauritzen er på efterårsferie og udtaler sig derfor ikke i sagen, oplyser Skatteministeriet til Berlingske Nyhedsbureau.

Onsdag lød meldingen fra Venstre og en række andre partier, at man er klar til at afsætte flere penge til Skat, når der er dannet et overblik over, hvor store problemerne er.