Talsmand: Man kan ikke være Jehovas Vidne, hvis man stemmer til valget

Den kristne trosretning Jehovas Vidner vælger ligesom visse islamistiske grupper ikke at stemme, når der er folketingsvalg.

Foto: Morten Stricker

Det er ikke kun visse islamistiske grupperinger, der 18. juni holder sig fra at samle blyanten op og sætte et kryds i en stemmeboks.

Omkring 15.000 danske Jehovas Vidner bliver nemlig også hjemme, når der er folketingsvalg.

Årsagen er, at Jehovas Vidner tror på en »himmelsk« styreform.

»Vi sætter vores lid til en helt anden regering – en himmelsk regering,« siger Erik Jørgensen, der fungerer som talsmand for Jehovas Vidner i Danmark, til Jyllands-Posten.

»Når vi beder Fadervor, siger vi »komme dit rige«. Med det mener vi ikke en national regering, men en himmelsk regering, og derfor blander vi os ikke i politik,« fortsætter Erik Jørgensen.

Medlemmerne i den religiøse bevægelse bruger samme begrundelse til blandt andet at afholde sig fra at arbejde i det danske forsvar, lave lobbyarbejde og stille op til politiske poster.

Ifølge Erik Jørgensen er det helt uforeneligt at være Jehovas Vidne og stemme til et folketingsvalg.

»Hvis et Jehovas Vidne gerne vil stemme, så siger vedkommende i virkeligheden, at det ikke er et Jehovas Vidne, for det hører med,« siger han til Jyllands-Posten.

De seneste dage er debatten om deltagelse i den demokratiske begivenhed, et valg er, blusset op. Årsagen er, at visse islamistiske grupperinger opfordrer til boykotte valget, da det går imod deres overbevisning om, at demokrati og islam er foreneligt.

Blandt andet har den yderligtgående islamistiske organisation Hizb ut-Tahrir lanceret en kampagne for at holde danske muslimer fra valglokalerne.

Erik Jørgensen fra Jehovas Vidner kalder ifølge Jyllands-Posten en sammenligning med de islamistiske gruppers holdninger for »urimelig«.

Han påpeger, at Jehovas Vidner ikke bekæmper det bestående system. I stedet underordner medlemmerne sig det bestående system, ligesom Biblen ifølge Jehovas Vidner siger, at de skal, påpeger Erik Jørgensen over for avisen.