Tænketank til Pia K: Der er faktisk for få unge i Folketinget

Hvis Folketinget skulle afspejle den danske befolkning, skulle der være flere - ikke færre - unge politikere, viser ny analyse. I weekenden problematiserede Pia Kjærsgaard ellers, at der var for mange unge.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et repræsentativt folketing.

Et folketing, hvor der er lige mange mænd og kvinder. Hvor politikernes uddannelsesbaggrund nogenlunde svarer til befolkningens, og hvor deres alder gør det samme.

Sådan burde Folketinget se ud, hvis idéen om det repræsentative demokrati skulle tages til sit yderste punkt, så de folkevalgte på Tinge fungerede som en slags direkte spejl af den danske befolkning.

Det er bare langt fra tilfældet, viser en ny analyse fra tænketanken Kraka.

Efter folketingsvalget i 2015 udgjorde de nyvalgte folketingsmedlemmer under 30 år kun fire procent af de i alt 179 folkevalgte. Til sammenligning udgør de unge 19,4 procent i befolkningen.

Analysen kommer få dage efter, Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, et interview med Berlingske udtalte, at der er kommet for mange unge i Folketinget.

»Vi bør være bredere repræsenteret, end vi er i dag. Der skal selvfølgelig være plads til unge mennesker – det vil jeg gerne understrege – og der er selvfølgelig hæderlige undtagelser, men jeg må sige, at jeg synes, der er kommet alt for mange unge ind. Alt for mange. Da jeg kom ind, var jeg 36-37 år gammel, og der blev jeg betragtet som værende meget ung. I dag er man rigtig meget ung og bliver karrierepolitiker,« sagde Pia Kjærsgaard til Berlingske.

I aldersgruppen 30-54 år ser det væsentligt anderledes ud, hvor der findes en stærk overrepræsentation i Folketinget. Således udgør 77,2 procent af folketingsmedlemmerne denne gruppe, mens den i befolkningen udgør 41,8 procent.

Folketinget er bedre uddannet

Samtidig fastslår analysen, at folketingsmedlemmer er langt bedre uddannet sammenlignet med befolkningen. 50,3 procent af Folketingets medlemmer har en lang videregående uddannelse, mens det i befolkningen er 8,8 procent. Derudover er der en stor underrepræsentations af ufaglærte og erhvervsuddannede.

Vicedirektør i Kraka, Jens Hauch, der står bag analysen, fortæller, at det er relevant at se på Folketingets sammensætning, når Folketingets formand blander sig i diskussionen.

»Det vigtigste for Folketinget er, at befolkningens politiske holdninger er godt repræsenteret. Når Folketingets formand vælger at tage skridtet længere ved at sige, at Folketinget ikke bare bør afspejle holdninger, men i højere grad også sammensætningen, så er det relevant at kigge på, hvordan det så ser ud i virkeligheden, hvis man sammenligner sammensætningen i Folketinget med befolkningen,« siger han.

»Hun har en pointe i, at når det kommer til uddannelser, så er befolkningen meget sløjt repræsenteret, fordi der er alt for mange med høj uddannelse i forhold til befolkningen. Når det kommer til alderssammensætningen, så er pointen modsat. Der siger hun, der er for mange unge, og der ser det ud til, der er for få i forhold til befolkningens sammensætning,« siger Jens Hauch.

Sammenligner man kønsfordelingen i Folketinget, er der en klar overrepræsentation af mænd. Her er andelen af kvinder 37,4 procent sammenlignet med 50,7 procent i befolkningen.