Sygehuse vil fri af produktivitetskrav

Sygehusenes finansiering bør ikke afhænge af, om de leverer flere behandlinger, siger formand for Danske Regioner. Hans krav afvises af statsministeren.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Produktivitetskravet på landets sygehuse er forældet. Det tvinger de ansatte til at løbe alt for stærkt og svækker kvaliteten af behandlingen.

Når Danske Regioner inden længe møder op til økonomiforhandlinger med regeringen, er det med et krav om, at sygehusene ikke længere skal være underlagt, at de årligt skal levere to procent flere ydelser.

»Vi er vores ansvar bevidst, og vores budskab til regeringen er klart: Lad os styre efter det, der giver værdi, og måle på det, der giver mening,« siger formand for regionerne Bent Hansen (S).

Regeringen har tidligere gjort det klart, at den som udgangspunkt ønsker at fastholde produktivitetskravet.

Og på regionernes generalforsamling torsdag slog statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) da også fast, at der fortsat er rum for effektiviseringer på sygehusene.

»Det handler ikke om, at sygeplejersken skal tage 102 skridt, hvor hun før tog 100 skridt. Jeg køber heller ikke den med, at det er Finansministeriet, der siger, at medarbejderne skal løbe hurtigere.«

Det er op til regionerne selv, hvor og hvordan de implementerer kravet om stadige forbedringer, betonede Løkke:

»Og I beholder også selv de penge, der kommer ud af det.«

Opbakning får regionerne derimod hos Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og De Radikale.

»Vi har behov for en mere intelligent ledelse af vores sygehuse. Produktivitetskravet blev jo opfundet på et tidspunkt med lange ventelister. Mange af de ventetider er blevet nedbragt til stor fordel for patienterne,« siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

»Toprocentskravet er ikke den rigtige måde at styre alt på i sundhedsvæsenet. Et oplagt eksempel er fødeafdelingerne: Man kan altså ikke bede fødende om at føde to procent hurtigere,« siger hun.

Fra De Radikale lyder det, at kravet har overlevet sig selv.

»Det fører til en uhensigtsmæssig skævvridning, hvor fokus er på, hvor hurtigt regionerne kan behandle hvor mange - i stedet for, hvor sund befolkningen kan være,« siger partileder Morten Østergaard.

/ritzau/