Sydkorea vil igen have danske æg og fjerkræ

Dansk æg og fjerkræ kan igen blive eksporteret til Sydkorea, som ophæver det fire måneder lange forbud.

Arkivfoto: Forbuddet har været dyrt for dansk eksport, fortæller miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Sydkorea har lukket ned for danske æg og fjerkræ, siden der i november blev fundet fugleinfluenza af typen H5N8 i en fjerkræbesætning i Nordsjælland.

Men nu ophæver Sydkorea forbuddet, skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Forbuddet har været dyrt for dansk eksport, fortæller miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

»Erhvervet i Danmark har tabt mange penge som følge af fugleinfluenzaen, så nu gælder det om at vinde det tabte tilbage og tilbyde de sydkoreanske forbrugere sunde og sikre danske fjerkræprodukter«, siger han i pressemeddelelsen.

Ministeren oplyser, at Sydkorea selv lider af mangel på fjerkræ og æg, fordi den amerikanske eksport også har været ramt af fugleinfluenzaen.

»Så vi var på rette sted på rette tidspunkt«, siger ministeren.

Danmark blev officielt erklæret fri for fugleinfluenza 22. februar.

Efter fundet i november blev det påbudt at holde fugle og fjerkræ under tag og bag hegn. Samtidig kom der en karantæneperiode for handel af dansk fjerkræ.

Danmark blev officielt erklæret fri for fugleinfluenza 22. februar. Og det skete på baggrund af en stor indsats fra danske producenter og myndigheder, mener Esben Lunde Larsen.

Ifølge ministeriets tal eksporterede Danmark for 91 millioner kroner fjerkrækød til Sydkorea i 2015. I 2016 var beløbet 73 millioner kroner.

For Det Danske Fjerkræraad og Danske Æg er det "en meget vigtig dag", mener sektorchef Jørgen Nyberg Larsen.

Særligt fordi Sydkorea køber nogle af de dele af fjerkræene, der ikke er et stort marked for herhjemme.

»Det har især været fødder. Men også hals, indmad og vinger. Dem spiser vi ikke mange af i Danmark. Det har været et kæmpestort og vigtigt marked«, siger Jørgen Nyberg Larsen.

Sektorchefen fortæller, at det har været svært at komme af med de produkter til andre. En stor del er derfor gået til dyrefoder, eller er blevet destrueret.