Svindel-borgmestre skal stoppes lettere

Opdateret: Regeringen vil indføre klare regler for, hvornår en borgmester kan suspenderes som følge af Farum-kommissionens rapport.

Ti år efter nedsættelsen af Farum-kommissionen er rapporten nu klar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en ordentlig moppedreng af en rapport, som Farum-kommissionen netop har afleveret til justitsministeren efter ti års arbejde med Farum-sagen. 12.546 sider inklusiv bilag fylder rapporten, og nu vil regeringen undgå lignende sager i fremtiden.

- Farum-sagen har vist os, at det er afgørende, at kommunalbestyrelserne har en reel mulighed for at trække i håndbremsen, hvis en borgmester handler groft i strid med lovgivningen. Nu sætter vi et udvalg til at se på, om vi kan formulere reglerne for suspension af borgmesteren bedre, så det bliver klart for kommunalbestyrelsesmedlemmerne, hvornår de har mulighed for at tage initiativ til at suspendere borgmesteren, siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).

Justitsministeren er tilfreds med kommissionens arbejde.

- Farum-kommissionen har med sin beretning givet en meget omfattende beskrivelse af det samlede begivenhedsforløb i Farum-sagen og har dermed sat punktum for en meget omtalt og usædvanlig sag, siger Morten Bødskov (R).

Farum-kommissionen blev nedsat i 2002 af Socialdemokraterne, SF og Dansk Folkeparti uden om den daværende VK-regering. Dens opgave var »at undersøge og redgøre for det samlede begivenhedsforløb, som knytter sig til de beskrivelser og påstande, der er fremkommet i medierne og den offentlige debat, om en lang række kritisable forhold vedrørende Farum Kommune i perioden 1. januar 1990 til 6. august 2003.«

På baggrund af den undersøgelse skulle kommissionens komme med forslag til ændringer af love og administrativ praksis.

Det var BT, der i 2002 afslørede, at daværende borgmester Peter Brixtofte (V) drak dyr rødvin på skatteydernes regning og i en årrække groft havde misbrugt kommunale midler på flere måder. Borgmesteren havde blandt andet fusket med store sponsorater til Farum Boldsklub A/S og med fuldt overlæg påført kommunen økonomiske tab til fordel for en af Brixtoftes nære venner.

Politiet rejste tiltale mod Brixtofte i to sager, sponsorsagen og hovedsagen. Både byretten og landsretten idømte ham i alt fire års fængsel for groft mandatsvig, to år for hver sag. Højesteret stadfæstede dommen i sponsorsagen i 2008.