Sverigedemokraterna: Vi ser op til S i Danmark

Det indvandrerkritiske svenske parti Sverigedemokraterna henviser til Socialdemokratiet og den danske regerings udlændingepolitik, når de skal forklare partiets succes ved det svenske valg.

»Når vi ser på den udlændingepolitik, som Socialdemokraterne står i spidsen for i Danmark, så er det i høj grad noget, vi gerne så indført i Sverige,« siger Björn Söder, fra Sverigedemokraterna. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det fremadstormende, men på mange områder udskældte svenske højrefløjsparti Sverigedemokraterna, henter i høj grad inspiration til sin indvandrerkritiske linje fra den udlændingepolitik, som Socialdemokraterne i Danmark og den siddende SR-regering i dag værner om.

Sådan lyder det fra Sverigedemokraternas nummer to, partisekretær Björn Söder:

»Når vi ser på den udlændingepolitik, som Socialdemokraterne står i spidsen for i Danmark, så er det i høj grad noget, vi gerne så indført i Sverige,« siger Björn Söder, der blandt andet henviser til den danske 24-årsregel og tilknytningskravet.

Under den svenske valgkamp har det indvandrerkritiske parti slået hårdt på, at Sverige bør stille supplerende krav til familiesammenføring, ligesom man bør tilbyde flere indvandrere midlertidig opholdstilladelse frem for permanent. Derudover har partiet foreslået at give økonomisk bidrag til de indvandrere, der ønsker at rejse hjem. Konkrete initiativer, som alle er listet op på partiets hjemmeside, og som Socialdemokraterne i Danmark – i modsætning til sit søsterparti i Sverige – i dag står vagt om.

»Vi sammenligner os mest af alt med Dansk Folkeparti, men vi henter meget inspiration fra Socialdemokraternes udlændingepolitik i Danmark. De beskytter langt hen ad vejen en politik, som vi ønsker indført i Sverige, og som kan sikre, at det svenske samfund overlever. Når Socialdemokraterne i Danmark ikke vil løsne grebet om den stramme udlændingepolitik, som Dansk Folkeparti opfandt i 00erne, så er det vel fordi, de er bange for, hvad befolkningen vil sige,« lyder det fra Björn Söder.

Dansk højredrejning

Professor i statskundskab ved Göteborg Universitet Jonas Hinnfors vurderer, at dansk politik har været udsat for en højredrejning på udlændingeområdet, hvor flere partier op gennem 00erne har tilpasset deres retorik, så den matcher en mere skeptisk holdning til indvandring i befolkningen.

En højredrejning, som er udeblevet i Sverige, og som ifølge Jonas Hinnfors er en af de bærende årsager til, at Sverigedemokraterna sandsynligvis efterlades uden for indflydelse de næste fire år.

»Partiet ser på mange måder på Danmark som et foregangsland. På kort bane forsøger Sverigedemokraterna at kopiere konkrete politiske forslag, som man i Danmark allerede har indført. På den lange bane ønsker man at få samme parlamentariske rolle, som Dansk Folkeparti havde op gennem 00erne, hvor de fik indflydelse som støtteparti for en mindretalsregering,« siger Jonas Hinnfors.

Kulturredaktør på Weekendavisen Joakim Jakobsen, der har fulgt det svenske valg tæt, forklarer, at Sverigedemokraterna på papiret »kan godkendes«, men bag partiprogrammet huser personer med »stærke antidemokratiske« holdninger. Men efter flere eksempler på eksklusioner af medlemmer i partiet tyder noget på, at historien blandt nordiske højrefløjspartier gentager sig, understreger Joakim Jakobsen og henviser til Dansk Folkepartis transformation fra ikke-stuerene til det modsatte.

»Meget ofte beskrives Sverigedemokraterna forkert i de danske medier. Partiet opleves som et protestparti og sammenlignes med Dansk Folkeparti. Det er de ikke. Sverigedemokraterna er oprindeligt et ideologisk parti, der slår rødder i antidemokratiske grupperinger. I fem til seks omgange har man nu skrubbet og skuret på sit politiske program, så det er blevet mere spiseligt. Og nu er man der, hvor man kan accepteres i Sverige,« siger Joakim Jakobsen, der ligeledes kan se ligheder mellem partiets konkrete forslag og den danske regerings udlændingepolitik.

Socialdemokraternes udlændingeordfører, Mette Reismann, afviser, at man kan sammenligne den politik, Socialdemokraterne værner om, og den politik, som Sverigedemokraterna foreslår gennemført i Sverige.

»Jeg er enig i, at der op gennem 00erne er sket en stramning i den danske udlændingepolitik, som vi i Socialdemokraterne har været med til. Det er sket, fordi vi har haft flere konflikter og krige, der har ført til en øget flygtningestrøm. Derfor har vi brug for at regulere udlændingepolitikken. Det er kun naturligt,« siger Mette Reismann.