Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Sydsverige viser endnu en gang, at man indtager en særholdning i forhold til resten af landet, når det gælder integrationsspørgsmål.
Det stærkt indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna blev i går valgt ind i samtlige kommuner i Skåne. Her kommer de til at sidde tungt på mellem 5 og 16,2 procent af byrådspladserne. Også i det sydsvenske område Blekinge sætter partiet sig i regionens fem kommuner med mellem 7,6 og 11,9 procent af pladserne.
Landskrona var ved sidste valg Skånes absolutte højborg for Sverigedemokraterne med omkring 22 procent af stemmerne. Her går partiet ned til 15,8 procent. Og det beklager Stefan Olsson, der leder partiet i byen.
- Mange af vores vælgere har måske troet, vi kunne vende situationen i Landskrona på fire år. Men det kan man ikke udelukkende med rollen som tungen på vægtskålen. Det er klart, at vi skal analysere tallene den kommende uge, siger han til Sveriges Television.
TV: Reinfeldt afviser fortsat Sverigedemokraterne
Mens partiet allerede fra 2006 satte sig tungt i Sydsverige, har taktikken denne gang været at brede sig til landets andre store kommuner. Det lykkedes ikke i hovedstaden, Stockholm, hvor partiet med kun 2,6 procent af stemmerne ikke får nogen mandater.
I Göteborg, landets anden største by, får partiet 4,5 procent af stemmerne. Selv om Socialdemokraterne har tabt syv mandater i kommunen, vil byen fortsat være ledet af en rødgrøn alliance.
Malmøs borgmester presset
Lige på den anden side af Øresund i Malmö er Sverigedemokraterna gået så meget frem, at det sætter Malmøs stærke mand i en besværlig situation.
Partiet er gået hele tre procent op fra 7,5 procent til 10,5 procent i Københavns nabokommune.
Socialdemokraten Ilmar Reepalu har siddet på magten i 16 år, men med de nuværende tal vipper hans rød-grønne koalition mellem 30 og 31 af de 61 pladser i byrådet.
- Det havde jo været fint, hvis der automatisk ville være flertal til de rød-grønne, som der har været indtil nu. Men jeg har tænkt mig at juble endnu, siger Ilmar Reepalu til Sveriges Television.
Riksdagen og regionen prøver at holde SD ude
I Riksdagen ser den borgerlige alliance netop nu ud til at få 49,3 procent. Sverigedemokraterna får dermed rollen som tungen på vægtskålen med sine 5,7 procent af stemmerne. Mens Sverigedemokraternes leder Jimmie Åkesson har sagt, at man vil lede forhandlinger med begge blokke, har både Socialdemokraternes leder Mona Sahlin (S) og den borgerlige statsminister Fredrik Reinfeldt (M) sagt, at man ikke vil samarbejde med partiet.
Også i region Skåne ser partiet netop nu ud til at gå fra ti til 14 af i alt 149 mandater. Her har man dog tidligere sikret sig mod, at Sverigedemokraterna skulle få indflydelse. Ved sidste valg hoppede det grønne Miljöpartiet over midten og støttede det borgerlige flertal. Fortsætter regionen med den model, kan de fem partier tilsammen mønstre et flertal på 92 mandater.