Sverigedemokraterna fortsætter fremmarchen

Det har tilsyneladende kun gavnet Sverigedemokraterna at blive holdt udenfor det gode selskab i den svenske Riksdagen efter valget sidste måned.

Sverigedemokraternes formand Jimmie Åkesson og hans parti opnår nu tilslutning fra 13,3 procent af de svenske vælgere. Fold sammen
Læs mere
Foto: 75906 FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nye rødgrønne svenske regering er kommet godt fra start, mens Sverigedemokraterna nu når sin højeste vælgertilslutning nogensinde.

Sådan lyder de vigtigste konklusioner af en meningsmåling, som analysebureauet Demoskop har lavet for Expressen her en måned efter det svenske valg.

Ganske vist er statsminister Stefan Löfvens socialdemokrater gået tilbage fra 31 pct. ved valget til 30,3 i dag, men regeringspartneren Miljöpartiet og støttepartiet Vänsterpartiet er samtidig gået pænt frem. Dermed har den rødgrønne blok i Sverige i dag opbakning fra 44,4 pct. af de svenske vælgere mod 43,6 pct. ved valget, mens den borgerlige blok er gået en anelse tilbage.

Mest bemærkelsesværdigt er dog, at Sverigedemokraterna (SD) igen går frem i Demoskops måling til nu 13,3 procent af stemmerne, hvilket er den største tilslutning til højrefløjspartiet nogensinde.

Ifølge analysechef Peter Santesson fra Demoskop skyldes det, at nogle ikke turde fortælle analyseinstitutterne før valget, at de ville stemme på SD.

»Opinionsmålingerne tog mest fejl før valget, når det gjaldt Sverigedemokraterna (SD). Mange SD'ere opgiver ikke i målingerne, hvad de stemmer, viser det sig,« siger Santesson til Expressen.

Du kan se hele Demoskops analyse her.