Sverige og Norge har for længst reageret på udlændingedom

I weekenden blev udvisning af syge asylansøgere sat på pause i Danmark på grund af dom fra 2016.

I weekenden blev udvisning af syge asylansøgere sat på pause i Danmark på grund af dom fra 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Både Sverige og Norge har været meget hurtigere end Danmark til at reagere på en vigtig dom fra Menneskerettighedsdomstolen om alvorligt syge udlændinge, der søger om humanitær opholdstilladelse.

Det tog Norge 51 dage fra dommen kom i december 2016, til at myndighederne havde et notat klar om betydningen for den norske praksis i Norge, skriver Altinget.

I Sverige offentliggjorde Migrationsverket på sin hjemmeside en ændring af retstilstanden for de alvorligt syge efter tre måneder, skriver Information.

I Danmark har det taget udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) mere end et år at reagere på dommen.

I weekenden oplyste Udlændinge- og integrationsministeriet, at udvisningen af afviste asylansøgere med alvorlige sygdomme sættes på pause i fire uger. Det skete på baggrund af den omstridte dom fra 2016.

I dommen fik en georgisk mand medhold i, at Belgien ikke kunne udvise ham, fordi han var alvorligt syg uden at være døende.

Dommen siger, at det ikke længere er nok, at der er en generel adgang til nødvendig lægebehandling for den alvorligt syge i landet, personen udvises til.

Adgangen til den nødvendige medicin og behandling skal være reel. I vurderingen heraf skal blandt andet prisen, afstanden til at kunne få medicinen og det sociale og familiære netværk indgå, skriver Information.

/ritzau/