»Svenskerne får strammet lidt op, og det hilser jeg velkommen«

Både Norge og Sverige er på vej med stramninger på asylområdet, men det skræmmer ikke Inger Støjberg. Hun hilser tiltagene velkomment og forsikrer om, at Danmark fortsat vil på forkant med udviklingen.

Udlændinge, integrations- og boligminister Inger Støjberg besøgte mandag formiddag den nyoprettede flygtningelejr hos Beredskabscenter Thisted. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er blevet kaldt et skandinavisk våbenkapløb på asylpolitikken, og i så fald har Sverige og Norge leveret det seneste træk. Begge lande varsler stramninger på asylområdet, og den slags har det med at indvirke på asylstrømmen til de omkringliggende lande.

Herhjemme sidder udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) aktuelt for bordenden i de aktuelle forhandlinger om asylstramninger, og hun anerkender, at hun skuler mod nabolandet for at følge med i udviklingen.

»Det er klart, at vi ser på de ting, svenskerne har annonceret, de vil rette op på, men helt generelt vil jeg sige, at den danske udlændingepolitik er en stram udlændingepolitik, og det vil det fortsætte med at være,« siger ministeren til Berlingske Nyhedsbureau.

Tirsdag aften oplyste den svenske regering, at den blandt andet vil stramme reglerne for familiesammenføring, give midlertidig opholdstilladelse til asylsøgere og skærpe forsøgerkravene til samme gruppe. De tiltag og en række andre skal til sammen sikre, at de svenske regler kommer på niveau med bestemmelserne i andre europæiske lande.

Inger Støjberg hilser den svenske kovending velkommen.

»Hvis man ser på Sverige, så har de igennem mange, mange år ført en lempelig udlændingepolitik. Jeg ønsker at føre en meget stram udlændingepolitik, og nu kan jeg se, at svenskerne får strammet lidt op, og det hilser jeg velkommen,« siger ministeren.

Undervejs har Dansk Folkeparti ikke holdt sig tilbage og af flere omgange kritiseret regeringen for ikke at stramme nok, og støttepartiet efterlyser konkret handling på de varslede stramninger i Sverige og den grænsekontrol, Norge har bebudet, vil træde i kraft onsdag aften.

»Jeg håber snart, at vi ser en regering, der er på forkant med udviklingen, istedet for en regering der hele tiden kommer rendende og forsøger at følge med. Jeg synes faktisk, at Inger Støjberg i den nuværende situation snakker for meget og strammer for lidt,« siger partiets udlændingeordfører, Martin Henriksen (DF), i en skriftlig kommentar.

Den kritik har Inger Støjberg dog svært ved at se substansen i.

»I sidste uge fik vi kritik for, at vi ville hastebehandle lovforslag gennem Folketinget, der netop skulle sikre, at vi kunne håndtere de situationer, vi kommer i, hvis vi for ekesempel ser en meget stor tilstrømning til Danmark. Nu synes jeg lige præcis, at det giver syn for sagen, hvorfor vi har haft travlt med at ændre tingene, så jeg er meget uenig i, at vi skulle være på bagkant,« siger Inger Støjberg, der dog fastslår, at regeringen har haft et »rigtig godt« samarbejde med Dansk Folkeparti om udlændingepolitikken.

Torsdag skal partierne atter mødes for at forhandle om asylstramningerne.