Svenske borgerlige strammer indvandrerkursen

Presset af Sverigedemokraterna og en voldsom strøm af flygtninge er de borgerliges leder Anna Kinberg Batra i gang med et opgør med tidligere statsminster Reinfeldts vision om Sverige som »humanitær stormagt«.

Anna Kinberg Batra, Moderaternas nye leder, har strammet partiets udlændingekurs og har dermed lagt afstand til sin forgænger, tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto Henrik Montgomeryu Fold sammen
Læs mere

Det største svenske parti i den borgerlige blok, Moderaterna, tog i weekenden et afgørende skridt imod et opgør med tidligere statsminister Fredrik Reinfeldts kurs i indvandrerpolitikken. Det skete med en indvandrerpakke, hvor partiet på seks punkter lægger op til stramninger af udlændingepolitikken. Dertil kommer et omdiskuteret forslag om, at man lokalt skal kunne forbyde tiggeri, en debat som længe har fyldt meget i broderlandet, hvor tiggere fra især østeuropæiske lande er meget synlige i de store byer.

Frederik Reinfeldt, partiets daværende leder, sagde i valgkampen i 2014, at Sverige skal være en »humanistisk stormagt«, og opfordrede svenskerne til at »åbne deres hjerter« for de mange flygtninge, som kommer til Sverige. Efter valgnederlaget i september gik Reinfeldt af som partiformand, og siden er strømmen af flygtninge og migranter taget voldsomt til. Alene i år ventes over 100.000 at søge asyl i Sverige, og en række kommuner er ved at bukke under for presset. På torsdag præsenterer Migrationsverket en ny prognose over, hvor mange der ventes til Sverige i år. Tilstrømningen har desuden skabt spændinger i det svenske samfund, hvor ukendte gerningsmænd på en uge har sat ild til tre planlagte asylcentre.

»Vi bliver nødt til at få kontrol over vore grænser, over hvem der kommer hertil, og vi bliver nødt til at behandle asylansøgninger hurtigere,« sagde Moderaternas nye leder, Anna Kinberg Batra, på et pressemøde efter det fire dage lange landsmøde, hvor hun betegnede den hidtidige udlændingekurs, som »uholdbar«.

»Jeg har indledt en vigtig revurdering af vores migrations- og integrationspolitik,« tilføjede lederen af det borgerlige Sverige.

Forbud mod tiggeri

Moderaterna tabte valget og regeringsmagten, fordi partiet ifølge flere opinionsmålinger mistede hele otte procentpoint til det indvandringskritiske Sverigedemokraterna. Anna Kinberg Batra blev i et interview med svensk TV søndag spurgt, om den nye stramme kurs er et forsøg på at vinde stemmer tilbage fra de fremadstormende sverigedemokrater, som i nogle målinger ligefrem har stået til at overhale både Moderaterna og Socialdemokraterna og blive Sveriges største parti.

»Man skal ikke have grund til at være utilfredse med os. Vi skal være relevante og fortjene den tillid, vi har brug for til skabe et godt og effektivt svar på Sveriges problemer,« svarede Batra, men understregede flere gange i løbet af landsmødet, at Sverige fortsat skal være et land, hvor alle, der flygter fra krig, har ret til at søge asyl.

Tirsdag mødes Moderaterna og de øvrige borgerlige partier med den rød-grønne regering for at nå til en enighed om flygtningepolitik, integration og grænsekontrol.

Moderaternas indvandrerpakke, som efter lang debat blev vedtaget med et stort flertal på landsmødet, indeholder blandt andet forslag om, at opholdstilladelser skal være midlertidige som i Danmark. Ansøgninger om asyl skal afgøres hurtigere, og de, der får afslag, skal sendes hurtigere hjem. De afviste skal have inddraget deres økonomiske støtte, og så skal forsørgerkravet til familiesammenførte skærpes.

Desuden foreslår Moderaterna liberaliseringer af arbejdsmarkedet, som skal gøre det langt lettere for flygtninge at komme i job. Kommunerne skal ifølge Moderaterna kunne forbyde tiggeri, som i modsætning til Danmark er tilladt i Sverige. Også det kæmpede Reinfeldt for at bevare retten til, mens Sverigedemokraterna i sommer førte en agressiv kampagne mod tiggeri.

Reinfeldts vision begravet

Politisk kommentator på Svenska Dagbladet Ewa Stenberg skriver i en analyse:

»Fredrik Reinfeldts vision om Sverige som en humanistisk stormagt blev begravet i weekenden på Moderaternas landsmøde.«

Den tidligere borgerlige statsminister sikrede sit parti det hidtil bedste valgresultat, reformerede svensk økonomi og havde stor tillid i befolkningen.

»Reinfeldt holdt sit parti i stramme tøjler og så mere til vælgerne end medlemmerne. Nu har det topstyrede parti taget en del af magten tilbage. Anna Kinberg Batra, som havde en central position også i Reinfeldts tid, har måttet tilpasse sin politik for at få partiet med sig,« skriver Stenberg, som forklaring på kursskiftet.

Efter landsmødet var flere af de tidligere ledere af Moderaterna hurtige til at anerkende kursskiftet. Tidligere forsvarsminister Anders Björck siger til Aftonbladet, at det er et skifte, som han og mange andre traditionelle medlemmer af partiet hilser velkommen:

»Jeg har ventet på det her meget længe. Moderaterna er i gang med at finde tilbage til sit sande jeg.«

På den modsatte fløj siger medlem af EU-parlamentet for Feministisk Initiativ, Soraya Post, til Expressen:

»Nu skal Moderaterna holde op med at hykle. De siger, at de ikke vil samarbejde med Sverigedemokraterna, men de går i samme spor.«