Svensk melding: Grænsekontrol kan stå på i lang tid

Den svenske statsminister, Stefan Löfven, afviser, at Sveriges grænsekontrol er rettet mod Danmark. Samtidig vurderer Migrationsverket, at kontrollen vil vare længere end de varslede ti dage.

Det er ikke for at sende regningen videre til Danmark, at Sverige indfører grænsekontrol. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN NACKSTRAND

Når Sverige torsdag middag indfører grænsekontrol ved overgangene ved Øresundsbroen og færgelejerne fra Tyskland og Danmark, er det ikke i et forsøg på at sende asylregningen videre til de skandinaviske kolleger. Det siger den svenske statsminister, Stefan Löfven.

»Vi har ikke sagt, at vi indfører nogen grænsekontrol mod Danmark. Vi har sagt, at vi skal have lov og orden ved vores grænser, og det er op til politiet at afgøre, hvordan og hvor det skal ske,« siger Stefan Löfven til den svenske TV-station SVT.

»Jeg har et rigtig godt forhold til den danske statsminister, og vi er enige om, at vi skal have lov og orden. Det her er en beslutning, vi har taget i Sverige, og den er ikke rettet mod noget bestemt land - det er for at opretholde lov og orden,« fortsætter han.

Löfven opholder sig i øjeblikket i Valetta, hovedstaden i Malta, hvor EU-landene i øjeblikket diskuterer en løsning på den aktuelle flygtningekrise.

Her deltager også statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), og han slog onsdag aften fast, at han heller ikke opfatter den svenske grænsekontrol som en »uvenlig« handling.

»Jeg betragter det ikke som nogen uvenlig handling som sådan, men som en svensk beslutning inden for rammerne af Schengen-reglerne, fordi de svenske myndigheder vurderer, at det er en vej til at få bedre kontrol med de mennesker, som kommer til Sverige,« lød det fra Lars Løkke onsdag aften.

Den svenske indenrigsminister, Anders Ygeman, fortæller, at det var Migrationsverket - den svenske pendant til Udlændingestyrelsen - der onsdag eftermiddag anmodede regeringen om at indføre grænsekontrol.

»Migrationsverket er under ekstremt pres. Den kendsgerning, at migrationsstrømmene er så blandede, skaber store udfordringer for Migrationsverket,« siger Anders Ygeman ifølge SVT.

Generaldirektør i Migrationsverket Anders Danielsson fastslår, at antallet af asylansøgere er blevet så stort, at man ikke længere kan nå at registrere dem.

»Der har været så mange, at vi ikke havde tid til at registrere dem. Der er mange børn, der slet ikke er blevet registreret, og så er det vigtigt, at hele samfundet - ikke kun Migrationsverket, men også politiet og de sociale myndigheder - tidligt møder de her mennesker ved grænsen og sorterer dem ud, der søger asyl,« siger Anders Danielsson torsdag morgen i et interview med SVT.

Han fortæller samtidig, at det ikke handler om at bringe antallet af asylansøgere ned, men derimod om at værne om asylretten.

Foreløbig er den svenske grænsekontrol sat til at vare ti dage, men ifølge Anders Danielsson bliver der sandsynligvis behov for at forlænge kontrollen.

»Hvis vi skal se en effekt af det her, må det stå på i ganske lang tid,« siger han.

De svenske myndigheder skønner, at op mod 200.000 asylansøgere vil ankomme til Sverige i 2015.