Svensk ID-krav bremser flygtninge fra Danmark

Når den svenske regering indfører kravet om ID-kontrol for flygtninge over Øresund, forventes det at øge antallet af asylsøgere i Danmark.

Svensk politi venter på flygtninge ved Trelleborg Færgeleje torsdag den 12. november 2015. Kl. 12.00 i dag indførte Sverige grænsekontrol. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Den svenske regering vil ikke længere lade flygtninge uden identitetspapirer rejse ind i landet med bus, tog eller færge. Det fortalte statsminister Stefan Löfven, da han tirsdag præsenterede en stribe initiativer, der skal bremse den stadig voksende strøm af flygtninge og migranter, der søger mod Sverige.

Beslutningen får efter alt at dømme også konsekvenser for antallet af asylansøgere i Danmark. Det sker, fordi mange flygtninge uden ID på vej mod Sverige forventes at søge asyl her i landet i stedet. Det vil især ramme afghanske flygtninge og uledsagede mindreårige, fortæller pressechef i svenske Migrationsverket Linus Lindqvist:

»En meget stor del af flygtningene fra Afghanistan forlader deres hjemland uden pas eller ID. Samtidig er mange af de uledsagede unge fra netop Afghanistan,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

De svenske myndigheder registrerer ikke flygtningenes rejsemønstre og kan derfor ikke sige fra hvilket land, den enkelte flygtning kommer ind i Sverige. Linus Lindqvist påpeger dog, at de fleste asylsøgere i Sverige ankommer til Skåne, hvormed de er rejst fra Tyskland eller Danmark.

Her hjemme følger regeringen da også situationen tæt, understreger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

»Det vil selvfølgelig påvirke trafikken, når man vil tjekke ID på for eksempel togpassagerer. Det er vi ikke ideologisk imod. For os handler det om, hvad det praktisk får af betydning på antallet af asylansøgninger, og det vil vi følge,« siger Inger Støjberg til Berlingske.

Hun hæfter sig desuden ved, at stramningerne formentlig først vil træde i kraft engang i det nye år.

»Og med de stramninger, vi forhandler nu, vil vi fortsat være det land med de strammeste regler i forhold til familiesammenføringer,« siger hun.

Med den svenske identitetskontrol følger også, at alle offentlige transportmidler til Sverige bliver pålagt det såkaldte transportansvar. Transportansvaret skal findes i Schengen-konventionen og betyder blandt andet, at det rejseselskab, der transporterer en flygtning uden at kræve ID, også har ansvaret for, at personen forlader landet igen.

DSB oplyser til Berlingske Nyhedsbureau tirsdag aften, at selskabet »på nuværende tidspunkt ikke har nogle kommentarer« til de nye oplysninger om transportansvaret.

Den seneste uge er der ankommet godt 8.000 asylansøgere til Sverige fra hovedsageligt Syrien og Afghanistan. Cirka en fjerdedel af dem angiver at være uledsagede mindreårige.

Beslutningen om ID-kontrol forventes dog ikke at påvirke tilstrømningen af syriske flygtninge, fordi de ifølge Migrationsverket normalvis har et pas eller andre identitetspapirer.

Den svenske statsminister forventer, at de nye regler kan træde i kraft senest ved udgangen af april næste år.