Svensk forsker: Löfvens kritik af Danmark holder ikke

Den svenske statsminister mener, det strider mod reglerne, at Danmark lader flygtninge passere uhindret videre til Sverige. Men en svensk ekspert fastslår, at Danmark overholder reglerne.

Familien Domane fra Damaskus i Syrien blev adskilt fra hinanden på grund af tumult ved den dansk-tyske grænse. Nu er de blevet genforenet og står overfor den sidste del af deres flygt fra krigen i Syrien. I alt er de 19 familiemedlemmer, hvor den ældste er 70 og den yngste er 6. Efter 20 minutters ventetid på Malmö station bliver de kørt videre med en bus til de svenske myndigheder, som skal registere dem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

En svensk forsker fastslår, at Danmark overholder de internationale regler, når flygtninge får lov at passere uregistreret igennem Danmark, skriver Svenska Dagbladet.

Den svenske socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, har ellers sagt, at det strider mod internationale regler, når Danmark lader flygtninge rejse uhindret videre til eksempelvis Sverige. Men det er ikke rigtigt, vurderer Anna Lundberg, lektor i menneskerettigheder ved Malmø Universitet.

»Det er ikke et argument, eftersom Dublin-forordningen blev sat ud af spillet, allerede før flygtningene nåede Danmark,« siger hun til Svenska Dagbladet, og henviser til den forordning, der betyder, at flygtninge skal søge asyl i det EU-land, de først kommer til.

Dermed bakker hun op om den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), som flere gange har erklæret, at Danmark »lever op til vores internationale forpligtigelser«.

Rigspolitiet gav onsdag aften grønt lys til, at flygtninge og migranter kunne bevæge sig videre gennem Danmark uden at få registreret fingeraftryk. Det fik torsdag den svenske statsminister til at komme følgende kommentar:

»Dublin-forordningen siger, at det land flygtninge først kommer til, er det land, hvor de skal registreres. Det er sådan, vi gør i Sverige, og vi agter at følge reglerne. Så det er en uheldig beslutning.«

Anna Lundberg forklarer imidlertid, at Stefan Löfvens argument halter, når Dublin-forordningen er sat ud af spillet endnu før flygtningene kom til Danmark.

»Lande i EU har fraveget Dublin-forordningen i mange år, hvor man har ladet flygtninge rejse igennem Grækenland og Italien. Danmarks ageren kan anses for at afvige fra ideen med forordningen, men i virkeligheden gør man som mange andre lande,« siger hun Svenska Dagbladet.

I Danmark har en af landets førende eksperter i asylret dog også slået fast, at Lars Løkke Rasmussen har ret. Professor ved Juridisk Institut på Aarhus Universitet, Jens Vedsted-Hansen, siger, at Danmark ikke bryder EU-reglerne i Dublin-forordningen og Eurodac-forordningen ved at give udlændinge adgang til at rejse igennem Danmark.