Svar på Støjbergs kritik af »griske« flygtninge: »Alle vil da bruge de regler, som de er berettiget til«

Inger Støjberg vil lukke et hul i loven, som gør, at familiesammenførte misbruger systemet. Nej, det er ministeren, som er urimelig, mener formanden for Foreningen af Udlændingeadvokater.

Udlændingeminister Inger Støjberg går til angreb på »griske« flygtninge. Men nej, det er ministeren, som er urimelig, mener formanden for Foreningen af Udlændingeadvokater.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) blæser i dagens BT til angreb på »griske« flygtninge. Og formanden for Foreningen af Udlændingeretsadvokater, Jytte Lindgård, svarer nu.

Stridens kerne er, at ministeren er blevet opmærksom på det, hun opfatter som et problematisk mønster: At mennesker, der kommer til Danmark som familiesammenførte, i stedet søger om asyl i Danmark, fordi det giver mere bekvemme forhold - f.eks. muligheden for at få anvist en permanent bolig fra kommunen.

»Når jeg hører om sager, hvor flygtninge kommer hertil med krævementalitet, griskhed og mangel på taknemmelighed, bliver jeg harm,« siger Inger Støjberg til BT og tilføjer, at det i hendes øjne er med til at understrege nødvendigheden af en stram udlændingepolitik.

Advokatformand til modangreb

Men ministerens initiativ er ifølge formand for Foreningen af Udlændingeretsadvokater galt afmarcheret – både substantielt og moralsk.

»Man får kun asyl i Danmark, hvis man virkelig er overberettiget til det. Jeg vil også råde klienter til at søge det, fordi det giver beskyttelse, som familiesammenføring ikke gør,« siger Jytte Lindgård.

Til eksempel nævner hun, at en person, som får flygtningestatus i Danmark, ikke risikerer at blive sendt tilbage, hvis vedkommendes ægteskab går i stykker.

»Alle vil da bruge de regler, som de er berettiget til. Det ville en minister også gøre,« tilføjer hun.

Derudover mener advokatformanden, at Inger Støjberg generaliserer flygtninge »urimeligt.«

»Det er ekstremt sjældent, at jeg ser griske flygtninge. Selvfølgelig findes de. Og det skal stoppes, men det hér er ikke det rigtige sted at slå ned. Desuden kender jeg så mange flygtninge, som lever under så kummerlige forhold, at det er urimeligt at skyde dem de motiver i skoene,« siger hun.

BT beskriver, at en episode fra Tårnby har været en øjenåbner for Inger Støjberg. Faren og tre søskende til en niårig pige fik i efteråret tilladelse til familiesammenføring. Umiddelbart efter mødte familien flere gange op på rådhuset for at få anvist en bolig, men uden held.

To måneder senere modtog kommunen et brev fra Udlændingestyrelsen med besked om, at familien havde opnået flygtningestatus som konventionsflygtninge. Dermed var kommunen forpligtet til at finde en bolig til familien. Kommunen havde på det tidspunkt 150 egne borgere på bolig-venteliste efter akutreglerne.

Ifølge BT vurderer Udlændinge- og Integrationsministeriet, at der er tale om adskillige hundrede sager årligt, hvor personer skifter opholdstilladelse. Det fremgår ikke hvor mange, der mistænkes for at gøre det for at opnå en mere bekvem tilværelse i Danmark.

Støjberg har tilsyneladende politisk flertal

Det kræver et politisk flertal at ændre den nuværende praksis, men det ser ikke ud til at blive et problem for regeringen. Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, bakker op om tiltaget. Det samme gør Socialdemokratiets udlændingeordfører, Dan Jørgensen.

»Vi er enige i, at man ikke på den måde skal kunne komme foran i køen ved at shoppe rundt i hvilken status, man ansøger om status efter. Derfor ser vi frem til at behandle forslaget fra ministeren, som vi grundlæggende bakker op om,« lyder det fra Dan Jørgensen.

Mere skeptisk er Radikale Venstres udlændingeordfører, Sofie Carsten Nielsen:

»Jeg synes, at det at tale om »griske« flygtninge er virkelig forstemmende. Det er mennesker, som er flygtet fra krig. Men jeg vil gerne undersøge den konkrete problemstilling med ændret status i forhold til bolig nærmere, før vi skal tage stilling til et eventuelt udspil fra ministeren.«