Supermarkederne lover at gøre det nemmere at købe sundt ind

Fødevareminister Dan Jørgensen har indgået en aftale med flere detailkæder, der blandt andet forpligter supermarkederne til at gøre det nemmere at købe sunde og økologiske varer.

ARKIVFOTO 2015 af supermarked med økologiske varer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard

Det bliver fremover nemmere at købe sunde, økologiske, lokale varer, når du køber ind i dit supermarked. Det har en række store detailkæder i hvert fald forpligtet sig til gennem et charter med fødevareminister Dan Jørgensen (S).

»Over halvdelen af Danmarks detailhandel har forpligtet sig til at gøre noget for, at vi danskere kommer til at købe mere ansvarligt ind - det vil sige vælge sundere varer, mere økologi, bedre dyrevelfærd, købe ind efter årstiderne og nedbringe madspildet,« siger ministeren.

Detailhandlen forpligter sig til at gøre noget, men aftalen specificerer ikke, hvad de skal gøre.

Adspurgt hvordan forbrugerne så kan forvente, at det bliver nemmere at vælge sunde, økologiske varer, lyder Dan Jørgensens svar:

»Hvad detailhandlen præcis vil gøre, er op til de enkelte kæder, så det bliver en intern konkurrence. For at sikre, at det ikke bare bliver ved snakken, men at de bliver holdt op på det, de forpligter sig til, skal der afrapporteres en gang om året. Der skal de offentligt stå til regnskab.«

Hvor meget danskernes indkøbsvaner skal ændre sig, før man kan kalde aftalen en succes, vil ministeren ikke sætte mål for.

»Jeg tror aldrig, vi kommer dertil, hvor vi vil være tilfredse, og alt er perfekt. Men jeg glæder mig over, at vi er gået fra en situation, hvor jeg har kritiseret detailhandlen for ikke at gøre nok, til at have en aftale, hvor de forpligter sig på at gøre en aktiv indsats og tage et ansvar for, hvad vi køber og spiser. Det er enormt flot, for det er jo virksomheder, som bare kunne læne sig tilbage og sige, at det kun var tallene på bundlinjen, der betød noget,« siger Dan Jørgensen.

Han tror blandt andet, at forbrugerne snart vil kunne mærke, at der vil »være bedre mulighed for at købe økologi til en fornuftig pris og et større udbud«.

Som en del af aftalen vil Fødevareministeriet se på mulige lempelser af en række krav til butikkerne.

»Det nytter ikke, at jeg på den ene side siger til detailhandlen, at jeg gerne vil have den til at være mere ansvarlig - når der på den anden side er en masse bureaukratiske regler, der for eksempel gør, at det er vanskeligt at sælge de økologiske varer på den måde, man gerne vil. Nu går vi reglerne igennem med en tættekam og rydder op i overflødigt bureaukrati,« siger Dan Jørgensen.

Det er Coop, Rema 1000, Dagrofa - der blandt andet tæller Superbest, Spar og Kiwi - Lidl og De Samvirkende Købmænd, der har skrevet under på charteret.