Sundhedsstyrelsen advarer mod læges virale blogindlæg om corona-rædsler: »Det er uhensigtsmæssigt«

Et blogindlæg fra en praktiserende læge er blevet delt igen og igen på sociale medier. Ifølge både Sundhedsstyrelsen og en overlæge på en infektionsmedicinsk afdeling går indlægget for langt.

 
Coronavirussen har lukket Danmark ned. Her er et overblik over situationen. Video: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hendes indlæg er blevet læst og delt tusindvis af gange, siden hun i sidste uge lagde det ud på sin blog.

Men det, der skulle være en advarsel til borgerne om konsekvenserne, hvis de ikke lytter til myndighedernes anbefalinger i disse Corona-tider, bliver nu erklæret for et uhensigtsmæssigt bidrag af myndighederne, Sundhedsstyrelsen, selv.

I indlægget – under den korte overskrift »Opråb« – beskriver speciallæge i almen medicin Iza Alfredsen, hvordan coronaepidemien vil lægge store dele af sundhedsvæsenet ned og få fatale konsekvenser for tusindvis af borgere, såfremt vi ikke tager drastiske midler i brug og følger myndighedernes advarsler og påbud.

I indlægget, der ifølge Ekstra Bladet er blevet delt mere end 4.000 gange på Facebook og læst af mere end 600.000 danskere, tegner hun et dystopisk fremtidsscenarie og beskriver en scene med nogle af konsekvenserne fremover:

»Før det hele brød sammen, havde ingen drømt om, at man kunne dø af en blindtarmsbetændelse som 20-årig. Men nu er det hverdag. Alle sygdomme, der før kunne kureres, medfører nu høj dødelighed. Men det bliver værre endnu. 40 procent af lægerne er smittede. Og de syge kommer så hurtigt. På et plejehjem er 40 ud af 66 beboere døde af Corona. Men de blev ikke indlagt, for der var ikke plads, og det var håbløst. De lå der i en uge, før der var kapacitet til at fjerne dem. Lugten i den varme maj morgen 2020, var ulidelig. Så mange, så hurtigt.«

I sit indlæg skriver Iza Alfredsen som beskrevet, at det ikke behøver gå så galt, såfremt vi blandt andet lytter til myndighedernes anbefalinger, bliver inde og undgår forsamlinger.

»Det er simpelthen ikke tilfældet«

Det opsigtsvækkende indlæg er også blevet bemærket hos Sundhedsstyrelsen, og til Ekstra Bladet forklarer overlæge i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg:

»I blogindlægget beskriver hun, at ting som benbrud, blindtarmsbetændelse og sådan noget ikke vil kunne blive varetaget på hospitalerne. Det er simpelthen ikke tilfældet.«

»Man skal ikke tage det her blogindlæg for mere, end at skribenten maler med nogle meget kraftige penselstrøg for at fremme sin pointe. Jeg synes, det er uhensigtsmæssigt.«

Hos BT betegner overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital Thomas Benfield blogindlægget som en urealistisk dommedagsprofeti.

»Det er et forsøg på at tegne det værst tænkelige billede, så folk gør, som der bliver anbefalet, men at skræmme befolkningen fra vid og sans er ikke den rigtige måde at få befolkningen med på, hvad der sker,« siger han og kommer med en appel til danskerne:

»Vær varsom med at dele ting, som fiktivt beskriver den værst tænkelige situation. Det er bedre at forholde sig til fakta. De mange tusinde, som er smittet, var unge mennesker, som ikke var særligt syge, og som blev konstateret smittet, fordi vi testede alle, der kom hjem fra et risikoområde.«

»Jeg håber, at han har ret«

Både BT og Ekstra Bladet har talt med Iza Alfredsen om indlægget. Til førstnævnte forklarer hun, at teksten tegner et realistisk billede af, hvordan smittespredningen kan påvirke Danmark:

»Det er vigtigt, at man ikke tegner et skønmaleri bare for at undgå at gøre folk bange, for vi har god grund til at være bange lige nu. Jeg håber, at han (overlæge Thomas Benfield, red.) har ret. Han har en uddannelse inden for det her. Det har jeg ikke, så det ville være fantastisk, hvis det, han siger, er det, vi står over for, og hvis mit scenarie er urealistisk.«

Ifølge de seneste tal er der 898 danskere, der officielt er konstateret smittet med coronavirus. Det er 34 flere konstaterede smittede danskere end søndag, fremgår det af tal fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Tallene gælder dog kun registrerede tilfælde, og da man i Danmark kun tester personer, der er alvorligt syge, vil det reelle antal smittede danskere dermed være væsentligt højere.