Sundhedsministeriet fyrer 140

Omfattende sparekrav får Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til at nedlægge Lægemiddelstyrelsen og afskedige 140 medarbejdere i løbet af de kommende tre år.

ARKIV. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bent K Rasmussen

Besparelser på over 300 millioner kroner i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse koster en udskældt styrelse livet. Lægemiddelstyrelsen lukkes og bliver i stedet lagt ind under Sundhedsstyrelsen i forbindelse med sparerunden, hvor ministeriet forventer at skille sig af med omkring 140 ansatte inden udgangen af 2015.

Lægemiddelstyrelsen, som blev oprettet i 1997, har de seneste år været involveret i en række medicinalskandaler - blandt andet godkendelsen af kontrastmidlet Omniscan og gravides brug af antidepressiv medicin. Styrelsen er blevet udsat for massiv kritik fra politikere som SFs sundhedsordfører Jonas Dahl, der inden valget i 2011 beskyldte ledende embedsfolk for bevidst vildledning af Folketinget.

Han krævede i den forbindelse en omstrukturering af Lægemiddelstyrelsen, men han jubler ikke ved udsigten til en lukning.

- Lukningen er en konsekvens af behovet for at effektivisere driften i ministeriet. Nu får man lejlighed til at se på, hvordan man kan organisere sig endnu bedre. Det er en generel udfordring for hele statsapparatet, siger Jonas Dahl.

Blandt Lægemiddelstyrelsens opgaver er at kontrollere lægemidler og virksomheder, blandt andet apoteker, samt at overvåge lægemiddeløkonomi og -forbrug. Det bliver fremover overladt til den nye, store sundhedsstyrelse, der får Sundhedsstyrelsens nuværende chef, Else Smith, som administrerende direktør. Sundhedsministeriet lægger også Statens Serum Institut og National Sundheds-IT sammen i en fælles styrelse.

- Ministeriet har i dag startet en omfattende omstrukturering, der skal sikre et fokus på regeringens prioriteter og et godt og moderne sundhedsvæsen til gavn for patienterne, udtaler departementschef Per Okkels.

Den nye struktur træder i kraft 1. marts.