Sundhedsministeriet drøfter udformning af samtykke til test af skolebørn

Borgmestre og eksperter har frygtet, at test af skolebørn to gange om ugen i skoletiden ville udløse samtykkekaos. Nu oplyser Sundhedsministeriet, at dette er blevet drøftet med de relevante parter, og at en samtykkeerklæring, der gælder for en længere periode, er undervejs.

Sundhedsministeriet vurderer, at det ifølge Sundhedsloven kan lade sig gøre, at indhente ét enkelt forældresamtykke til test af børn under 15 år i skoletiden, som gælder for en længere periode. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Flere af landets borgmestre har været bekymret for at skulle leve op til regeringens forudsætning om to test om ugen i grundskolen. Blandt andet har eksperter i sundhedsret over for Berlingske vurderet, at det kunne udløse et samtykkekaos, idet det ifølge sundhedsloven ville kræve et nyt forældresamtykke, hver gang et barn under 15 år skal testes i skoletiden.

»Der må snarest muligt komme et nationalt udspil til, hvordan vi skal gøre det her. For det vigtige er jo, at vi får brugt vores testberedskab, og at vi ikke indhenter samtykke på 98 forskellige måder i kommunerne,« sagde Ulrik Wilbek (V), borgmester i Viborg Kommune, forud for skoleåbningen.

Nu oplyser Sundhedsministeriet i en e-mail til Berlingske, at ministeriet har vurderet det juridiske anderledes, og at det i samarbejde med Kommunernes Landsforening (KL) drøftes, hvordan samtykket skal udformes, således dette kun kræver en enkelt underskrift fra forældrene.

Af det skriftlige svar mandag morgen fremgår det, at Sundhedsministeriets vurdering er, at det »vil være muligt at indhente ét forældresamtykke efter sundhedsloven«, og at dette samtykke vil kunne gælde i en afgrænset periode – eksempelvis nogle måneder – før der eventuelt skal indhentes et nyt samtykke fra forældrene.

»Dette blev KL oplyst om i fredags på et møde mellem Sundhedsministeriet og KL, hvor udformningen af et sådant samtykke blev drøftet,« skriver ministeriet.

Lektor i børne- og sundhedsret Caroline Adolphsen vurderede over for Berlingske i den forgange uge, at der lige nu ikke er hjemmel til at fravige loven på testområdet, men at den fravigelse findes på eksempelvis tandområdet, og at den derfor kan laves.

»Man kan sagtens lave en lovændring, for den fravigelse findes på andre områder, men det vil altså kræve en lovændring,« sagde Caroline Adolphsen, lektor ved Aarhus Universitet, som ikke ændrer på sin vurdering efter Sundhedsministeriets skriftlige svar.

Flere borgmestre havde også forståelsen af, at det krævede et samtykke for hver test, hvorfor man i Lemvig Kommune på egen hånd allerede havde informeret afgangselevernes forældre om, at test ville kræve forældresamtykke forud for, at skolerne kunne slå dørene op mandag.

Berlingske har henvendt sig til Kommunernes Landsforening for at få uddybet, hvornår samtykkeerklæringen er klar. KL henviser til Sundhedsministeriet, idet det er ministeriet, som har udformet retningslinjerne.