Sundhedsminister vil fjerne flere autorisationer

Sophie Løhde er klar til at stramme autorisationsloven, så en læge eller anden sundhedsansat kan miste sin danske autorisation, hvis den er frataget i udlandet.

ARKIVFOTO 2006 fra Hvidovre Hospital Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Helsinghof Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være slut med, at læger og andre sundhedspersoner, der kan være til fare for patientsikkerheden, rejser til Danmark og fortsætter med patientarbejde i sundhedsvæsnet, selv om de ikke har tilladelse til at arbejde som sundhedsperson i andre lande.

Sådan lyder det fra sundhedsminister Sophie Løhde (V), der vil stramme autorisationsreglerne, så eksempelvis danske læger, der har fået frataget eller indskrænket deres autorisation i udlandet, fremover risikerer at miste deres danske sundhedsautorisation.

»Det er uholdbart, at en læge, der har mistet sin autorisation i et andet land, fordi han ikke har gjort sit arbejde godt nok, kan rejse til Danmark og fortsat behandle patienter, som om intet var hændt. Derfor er jeg parat til at ændre autorisationsloven, så Sundhedsstyrelsen kan gribe hurtigt ind over for læger og andre sundhedspersoner, der har fået inddraget deres autorisation i udlandet,« siger Sophie Løhde i en pressemeddelelse.

Sundhedsministeren forventer at fremsætte et lovforslag om en ændring af autorisationsloven i den kommende folketingssamling. Og ministeren vil desuden tage initiativ til at drøfte reglerne på området med sundhedsordførerne i forbindelse med det arbejde, der tidligere i år blev sat i gang for at styrke tilsynet med sundhedspersoner.

»Vi har et ansvar over for patienterne. De skal kunne stole på, at de sundhedspersoner, der er ansat rundt om i sundhedsvæsnet, har de rette kompetencer og lever op til det store ansvar de har. Derfor er det også ret og rimeligt, at sundhedsmyndighederne af hensyn til patienternes sikkerhed skrider hurtigt ind, så vi undgår, at patienter lider overlast,« siger Sophie Løhde.

Hun understreger, at sundhedspersonernes retssikkerhed skal respekteres. Hvis det derfor viser sig, at sanktionen efter danske forhold ikke står mål med den forseelse, sundhedspersonerne har begået, skal de derfor også have mulighed for at få deres autorisation tilbage.

Ministeren har nu igangsat det formelle arbejde for at klarlægge, hvordan man kan inddrage sundhedspersonernes danske autorisation, hvis de har fået den frataget i udlandet, fordi de har faglige mangler eller ikke er egnede til at varetage deres job.