Sundhedsminister: Regionerne står til ansvar for forsinkelser i psykiatrien

Regionerne skal levere på psykiatriske patienters udredningsret, understreger sundhedsministeren. Det er ikke godt nok, at store forsinkelser fortsat præger udredningsforløbene, mens ventelister viser det modsatte, lyder det.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regionerne skal overholde den lov, der giver psykiatriske patienter ret til hurtig udredning.

Det indskærper sundhedsminister Nick Hækkerup (S) over for Danske Regioner, efter flere af psykiatriens aktører i Jyllands-Posten udtrykker frustration over, at psykiatriske udredningsforløb fortsat er langsommelige, selvom ventelisterne på papiret afspejler det stik modsatte - nemlig at psykiatriske patienter allerede nu udredes inden for 30 dage. Psykiatriske patienter kommer således hurtigt til første samtale, men herfra går udredningsprocessen ned i tempo.

»Det er ikke godt nok. Når vi har lavet en udredningsret - altså at folk skal have at vide, hvad de fejler inden for 30 dage - så er det selvfølgelig fordi, folk skal i behandling. Børn, unge og voksne med forskellige former for psykiske lidelser skal kunne komme i behandling og blive raske igen,« fastslår Nick Hækkerup over for Berlingske Nyhedsbureau.

Han mener næppe, der kan herske tvivl om, at det er regionernes ansvar at overholde, hvad der ved lov er bestemt.

»Det er regionerne, der skal foretage registreringerne, og det er regionerne, der skal sørge for, det fungerer. Derfor vil jeg selvfølgelig også tage fat i regionerne og få indskærpet, at de skal levere på udredningsretten, så psykisk syge i Danmark får den hjælp, de skal have. Det er ikke en opfordring, det er ikke et ønske, det er sådan, loven er, og det er sådan, det skal være.«

Charlotte Fischer (R), der er formand for Danske Regioners psykiatri- og socialudvalg erkender, at statistikken med ventelisterne ikke er dækkende for virkeligheden.

»Det går rigtig godt med at få patienterne ind på sygehusene og i gang med deres udredning, men vi mangler et mere helstøbt billede af, hvordan det så går med udredningsgarantien efter det,« siger hun og understreger, at Dansk Regioner har bedt om at få tallene over, hvad der sker efter første konsultation:

»Så vi tager selvfølgelig ansvaret for at få leveret på den her udredningsgaranti. Men jeg må også sige - og det ved Nick Hækkerup også godt - at psykiatrien er et utroligt presset område. Vi har fået garantier nu, vi har et krav om at halvere tvangen, men midlerne er ikke mange, og vi mangler også mandskab nogle steder. Det skal ikke være en undskyldning, men sådan er billedet.«

Situationen med ventelisterne får både SF og Dansk Folkeparti til at rejse kritik af Socialdemokraternes sundhedsudspil, der - ligesom Venstres - ikke indeholder direkte ekstra ressourcer til psykiatrien.

SFs sundheds- og psykiatriordfører, Özlem Cekic (SF), mener, diskrimineringen af psykisk syge fortsætter, i og med at der ikke afsættes samme midler fra regeringens side til psykiatrien som til fysiske sygdomme.

Nick Hækkerup mener dog, regeringen arbejder hårdt for at ligestille sindslidende med fysisk syge personer.

Til spørgsmålet om, hvorfor Socialdemokraterne ikke har øremærket penge til psykiatrien i partiets sundhedsudspil, svarer ministeren:

»Vi har faktisk kæmpet i hele den her periode for at sikre ligeværdighed mellem den psykiatriske behandling og behandlingen af fysisk sygdomme. Det har betydet, at vi har tilført rigtig mange penge over de foregående år til at styrke psykiatrien. Penge som i de her år er ved at blive udmøntet - altså blive brugt til nye ansættelser, nye fysiske faciliteter og så videre der, hvor vi behandler vores psykiske patienter. Så vi er undervejs.«