Sundhedsminister opfordrer efterskoler til rygeforbud

Jakob Axel Nielsen mener, det er naturligt, at efterskolerne gør sig den overvejelse at forbyde rygning på skolen. Også selv om eleverne ifølge rygeloven må ryge på deres egne værelser eller i rygerum, hvis skolen giver lov.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraterne har foreslået, at rygeloven skal udvides til også at omfatte efterskoler, når den skal revideres næste år. Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) holder døren åben for, hvilke justeringer af loven der kan komme på tale.

- Rygeloven skal evalueres til næste år, og til den tid må vi jo se, hvilke emner der melder sig. Der er ingen tvivl om, at jo lavere debutalder, desto større risiko for at man hænger fast i vanen. Derfor har vi også lige hævet aldersgrænsen for tobakskøb til 18 år, skriver han i en kommentar til Socialdemokraternes forslag.

Det er uddannelsesordfører Christine Antorini (S), der er kommet med forslaget, fordi en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse i 2006 viste, at antallet af elever, der begynder at ryge, mens de er på efterskole, er markant højere end blandt deres jævnaldrende, der ikke går på efterskole.

I rygeloven fra 2007, der indførte rygeforbud for elever i folkeskoler og privatskoler, er efterskoler undtaget. Det fremgår af loven, at efterskolerne kan give eleverne lov til at ryge på deres egne værelser eller i rygerum.

En undersøgelse fra Efterskoleforeningens blad "Efterskolen", viser at godt halvdelen af 100 undersøgte efterskoler allerede har indført rygeforbud. Den tendens ser Jakob Axel Nielsen gerne spredt til flere skoler.

- Allerede nu har efterskolerne jo selv mulighed for helt at forbyde rygning på skolen - altså også på de unges egne værelser. Og den overvejelse, mener jeg bestemt, er helt naturlig, at de gør sig, skriver han i sin kommentar.