SU'en skal skæres

Unge på en videregående uddannelse skal højst have SU i fire år, hvis det står til Skattekommissionen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fire års SU er rigeligt på en længevarende uddannelse. Det mener Skattekommissionen, der foreslår at en del af skattereformen bliver finansieret ved at skære ned på statens uddannelsesstøtte på de længevarende uddannelser.

'..gennem hele deres arbejdsliv (vil de) typisk opleve en markant lavere indkomstskat, end de ville uden reformen. Det er derfor naturligt, at de selv er med til at finansiere en mindre del af reformen,' skriver Carsten Koch og Skattekommissionen i deres rapport.

Forslaget til en del af finansieringen lyder dermed på højst fire års SU. I stedet skal de unge tilbydes et statsgaranteret lån.

Forøgelsen af indkomsten efter skat vil ifølge kommissionen være omkring 200.000 kroner højere resten af livet for den gennemsnitlige studerende på en lang videregående uddannelse. Det skal overvejes i lyset af, at et års SU efter skat udgør knap 55.000 kr.

Men det er en hel forkert måde at gribe situationen an på, mener SFs SU-ordfører Nanna Westerby .

- Jeg synes, det er et helt forkert signal. Skal vi geare Danmark til fremtiden, så er det ikke hjælpsomt, at man både vil opdrage folk til låntagning og svække de unges mulighed for at få deres eksaminer i hus. Jeg ser det som et forslag , der repræsenterer et tilbageskridt og en bagudrettet tankegang, i stedet for at tænke langsigtet og finde modeller , der kan sikre, at vi får så mange og så veluddannede unge som muligt. Vi kan jo ikke se SU-diskussionen uafhængigt af, hvad der i øvrigt foregår på uddannelsesområdet og de store problemer man slås med dér, kommenterer hun.

Bekymrede studerende
Langt de fleste videregående uddannelser på de danske universiteter varer mere end de fire år, som Skattekommisionen forslår den begrænsede støtte til. Forslaget vil derfor ramme mange danske studerende, hvis retningslinjerne bliver gennemført efter politikernes forhandlinger.

En af de grupper, der vil særligt vil blive ramt, hvis forslaget bliver gennemført, er de inginiørstuderende. Inginiørforeningen frygter, at den manglende SU på den sidste del af studiet vil få flere til at stoppe deres uddannelse allerede på bachelorniveau.

- Det duer ikke, hvis kloge og kompetente studerende, der ikke kan hente sponsorhjælp til økonomien i deres bagland, vælger at stoppe deres studier af økonomiske årsager. Jeg frygter, at forslaget kan få en social slagside, siger Lars Bytoft og tilføjer:

- Det kan i sidste ende gøre udviklingen af vores videnssamfund utrolig sårbar, hvis vi ikke selv producerer nok arbejdskraft med en længerevarende uddannelse. Det gør os afhængige af, hvilken højtuddannet arbejdskraft vi er i stand til at lokke til Danmark. Det er ikke langsigtet tænkt, siger ingeniørernes formand.