SU-reform er døden nær

Regeringens flertal forsvinder, og kommer formentlig ikke igen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen og Dansk Folkepartis forringelser af SUen ser ikke ud til at blive vedtaget på denne side af et folketingsvalg.

For at få sin 2020-plan helt på plads skal regeringen stadig nå at skaffe én milliard kroner på SU-området. Men som dagene går, bliver det sværere og sværere at forringe SUen.

Oppositionen nægter at spare, og forhandlingerne mellem partierne bag SU-forliget (V,K,DF,R,S og SF) har ikke været genoptaget, siden de brød sammen i sidste uge.

I mellemtiden har kristendemokraten Per Ørum Jørgensen trukket sin støtte til SU-forringelserne, og selvom løsgængeren Pia Christmas-Møller vil stemme ja til pakken, løber tiden ud for regeringen.

Den 5. juni forlader Venstre-politikeren Malou Aamund nemlig Folketinget, og hendes mandat overdrages til Liberal Alliance, som slet ikke har været inddraget i forhandlingerne.

Dermed kan regeringen kun samle 89 mandater, der vil skære i SUen, når og hvis forslaget sendes til afstemning i Folketingssalen.

Forhandlinger var klaret på forhånd

Egentlig er Per Ørum Jørgensen slet ikke med i forligskredsen omkring SUen, men kristendemokraten blev alligevel inddraget i forhandlingerne som det afgørende mandat, der stod klar til at stemme regeringens og Dansk Folkepartis forslag igennem, hvis ikke oppositionen makkede ret.

Nu hvor Ørum er helt ude af 2020-forhandlingerne vil han og Kristendemokraterne ikke længere støtte SU-reformen.

- Vi vil ikke stemme for forslaget, fordi vi ikke vil forringe SUen, lyder det helt klare svar fra Ørum.

Han vil til gengæld gerne stemme for regeringens såkaldte sundhedspakke - også selvom han ikke fik sin mærkesag om at bevare en række sygehuse gennemført.

Pia Christmas stemmer ja

Der er endnu ikke indkaldt til nye SU-forhandlinger, men klokken 11.00 fredag formiddag fortsatte forhandlingerne i Finansministeriet om regeringens vækstpakke.

Her er flertallet på forhånd sikret af Pia Christmas-Møller:

- Jeg regner med at vækstpakken falder på plads i dag, siger hun.