Styrket Pia Olsen Dyhr klar til hårde forhandlinger: Nu skal have vi have en ambitiøs klimalov

Pia Olsen Dyhr bebuder en ny retning for Danmark. Nu skal partiet i hårde forhandlinger med S om klimalov, minimumsnomeringer og en afskaffelse af kontanthjælpsloftet. SF er tilbage, lyder det fra formanden. Partiet holder en dør på klem til regeringsdeltagelse.

Pia Olsen Dyhr ankommer til SFs valgfest på Johan Borups Højskole Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

Ved folketingsvalget for fire år siden ebbede valgfesten hos SF ud kort efter klokken 22. Selv ankom SF-formand Pia Olsen Dyhr meget tidligt til valgfesten. Hun vidste godt, at resultatet vil blive en øretæve:

Partiet tabte ni mandater og stod tilbage som det mindste parti i rød blok.

Onsdag aften var der ingen fare for, at SFs fest på Johan Borups Højskole, der ligger i gåafstand fra Christiansborg, ville tabe pusten så tidligt. Da Pia Olsen Dyhr ankom lidt før klokken 22.00 blev hun mødt med en mur af mennesker iført kostumer som træer, og en stor horde af SFUer, der gjorde det svært overhovedet at komme ind i bygningen. Da hun endelig kom frem til talerstolen, lovede hun sine medlemmer, at der skal sættes en ny retning for Danmark.

»En ny retning betyder en grøn regering. En ægte grøn regering, der leverer det, der skal til på klimaet, og jeg taler også om minimumsnomeringer og afskaffelse af fattigdom,« lyder det fra SF-formanden.

Med alle stemmer talt op står det klart, at partiet får 7,7 procent af stemmerne mod 4,2 ved valget i 2015 og bliver fordoblet.

Onsdag aften var Pia Olsen Dyhr igen tydelig om, hvad det er, der er det vigtigste, hun tager med sig til forhandlingerne om en ny regering i Danmark.

»Det bliver at sikre minimumsnormeringer, få afskaffet kontanthjælpsloftet og så at få en ambitiøs klimalov,« siger Pia Olsen Dyhr til Berlingske.

15 forhandlingskrav

SF-formanden bragte af flere omgange forhandlingskrav frem i løbet af de forgangne fire ugers valgkamp. Og allerede på dag to i valgkampen gjorde hun det klart, at partiet ikke bærer en finanslov gennem Folketinget, medmindre den indeholder penge til minimumsnormeringer og en afskaffelse af kontanthjælpsloftet. Det holder partiet fast i.

gruppeformand, Jacob Mark

»Vi har hele tiden sagt, at vi var klar til at deltage i en rødgrøn-regering, hvis vi kan få vores politik igennem.«


I alt har partiet oplistet 15 forhandlingskrav til en kommende forhandlingsleder, fordi SF »aldrig vil udstyre« en »regering med carte blanche.« Historien har givet dyre lærepenge i den disciplin.

Med i regering?

Efter i 2011 at være gået med i regering under den daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og sammen med de Radikale anført af Magrethe Vestager, brød partiet under stor dramatik i 2014 med den konstallation efter et matrende forløb omkring salget af aktier i statens energiselskab DONG til investeringsbanken Goldman Sachs. Det endte i et kollaps.

Onsdag aften kunne Pia Olsen Dyhr gøre op med den fortid.

»Lad mig bare sige det, som det er: SF er tilbage,« sagde Pia Olsen Dyhr onsdag.

Trods sporene fra den tid holder partiet også en dør på klem i forhold til at træde ind i en regering efter valget, hvis det sker på de rette betingelser, gentog gruppeformand Jacob Mark onsdag efter de første prognoser.

»Vi har hele tiden sagt, at vi var klar til at deltage i en rødgrøn-regering, hvis vi kan få vores politik igennem. Svaret er, at forhandlingerne må vise, hvad der skal ske. Vi vil bruge mandaterne til at forhandle vores politik igennem. Kan vi få en bindende klimalov, minimumsnomeringer og afskaffet kontantshjælpsloftet, så vil vi elske at tage ansvar for det her land. Det er derfor, vi stiller op,« sagde han til Berlingske

Nogenlunde samme besked kom tidligere på dagen fra partiets formand Pia Olsen Dyhr, da hun afgav sin stemme flankeret af sin mand Villy Dyhr.

»Vi har rakt hånden frem til Mette Frederiksen og sagt, at vi er villige til at indgå i en regering. Ikke for en enhver pris. For os handler det om politiske indrømmelser, og der handler det om, at vi tager kvoteflygtninge igen, at vi sørger for en ambitiøs klimalov og afskaffer børnefattigdom,« lød det fra Pia Olsen Dyhr.

SF-formanden har sagt, at hun altid kommer videre, når faktorerne har vendt sig mod hende og partiet SF.

I 2005 led hun et formandsnederlag til Villy Søvndal, der senere trak SF ind i det historiske regeringssamarbejde med Socialdemokratiet. Pia Olsen Dyhr kom videre fra nedsmeltningen i den daværende SRSF-regering. Som formand led hun et forsmædeligt stort nederlag ved folketingsvalget i 2015. Nu kunne lade sig hylde af sine medlemmer:

»Når man tænker på, at vi blev dømt ude for fem år siden (da partiet trådte ud af regeringen red.), så er det en helt fantastisk dag i dag,« sagde SF-formanden kort inden sin tale ved partiets valgfest.

Nu har onsdagens valgresultat gjort hende til en afgørende faktor, hvis Mette Frederiksen skal få held til at sætte en socialdemokratisk mindretalsregering.